Hlavní obsah

Dlouhodobě nemocným lidem v Olomouci zpříjemňují čas zvířata

Být dlouhodobě upoután na lůžku není pro nemocné po psychické stránce nic jednoduchého. Pro zlepšení jejich nálady a celkového psychického stavu se tak ve Fakultní nemocnici Olomouc rozhodli svým dlouhodobě nemocným dopřávat kontakt se zvířaty. Již přes rok zde pomáhají kocour Jonáš a fenka Anička a nemocní si je nemohou vynachválit.

Foto: ČTK

Dlouhodobě nemocným pomáhá zlepšit náladu kocour Jonáš.

Článek

Domácí mazlíčci předávají pozitivní energii nemocným na odděleních geriatrie a intenzivní péče.

„Pejsci a kočičky oproti nám nebývají zatíženi stresem a starostmi, proto jsou schopni předat spoustu pozitivní energie klientům. A to léčí,” vysvětluje chovatelka Jana Dohnalová ze šternberského spolku Aura Canis. Kocour i fenka nejdříve museli absolvovat zkoušky, při nichž odborníci zjišťovali, zda jsou pro terapii vhodní.

Kocour i fenka náročné testy splnili a už rok a půl dělají společnost pacientům, kterým ihned zlepší náladu a přimějí je k živé komunikaci. A to i lidem, u nichž je kvůli problémům s některou ze základních životních funkcí nutná intenzivní podpora a často na tom nejsou psychicky nejlépe.

Foto: ČTK

Fenka Anička

„Jsem tu popáté nebo pošesté a pokaždé je na pacientech při komunikaci se zvířaty znát posun, zlepšení jejich stavu,” podotkla Dohnalová, která spolupracuje i s Psychiatrickou léčebnou ve Šternberku, dětským diagnostickým ústavem na Svatém Kopečku nebo olomouckým domem seniorů.

Také vedení FN Olomouc je s výsledkem terapie spokojeno. „Po roce a půl můžeme myslím konstatovat, že tento typ terapie se osvědčil. O její využití by měli zájem i na dalších klinikách a odděleních, ale pracovní vytížení paní Dohnalové nám to nedovoluje,” uvedla Petra Stejskalová z odboru hlavní sestry FN Olomouc.

Podle ní by se do projektu mohli zapojit i další chovatelé psů či koček. „Pokud by se našel dobrovolník, který by se svým pejskem nebo kočičkou chtěl pacientům zpříjemnit pobyt v nemocnici, byla bych moc ráda, aby se mi ozval,” dodala Stejskalová. Lze zavolat na telefonní číslo 588 446 383.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Když světlo pomáhá léčit

Řada citlivých lidí, zejména žen, bývá během zimy často bez nálady, cítí se unavení a někteří i špatně spí. Netuší, že to, co je trápí, může být sezónní...

Výběr článků

Načítám