Hlavní obsah

Užívání antidepresiv po šedesátce výrazně zvyšuje riziko stařecké demence

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívání různých druhů antidepresiv je v současné době velmi populárním trendem. Není se ani čemu divit, hektická moderní doba plná stresu a nesplněných termínů tomu přímo nahrává. Jejich pomoc se ale může rázem změnit ve škodlivý efekt, pokud se to s nimi přehání. Více negativních dopadů vědci pozorují u lidí středního věku a po šedesátce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci upřesňují, že přílišné užívání antidepresiv v uvedeném věku může zvyšovat až trojnásobně riziko pozdějšího rozvoje stařecké demence. Jak uvádějí výsledky studie, do které se zapojilo více jak 71 000 pacientů v letech 2013 až 2017, mohou uvedené léky poškozovat nebo dokonce zcela ničit nervové buňky v mozku.

Nejvyšší míra rozvoje stařecké demence (až 3,4násobně vyšší) byla zaznamenána u lidí, kteří užívali antidepresiva po šedesátém roce věku.

Jak autoři uvádějí, lékaři i pacienti by proto měli zvážit možná rizika s těmito léky spojená.

Deprese jako předčasný symptom demence 

Někteří odborníci se ve spojitosti s depresemi a užíváním antidepresiv dokonce kloní k názoru, že deprese jako takové mohou být považovány za prvotní příznaky nastupující demence, a to v důsledku dlouhodobých změn na mozku.

Jiná skupina se naopak přiklání k názoru, že není přesný důkaz, že by antidepresiva přímo způsobovala nebo podporovala rozvoj demence. Jak ale uznávají, existuje určitá spojitost mezi depresemi a výskytem demence - léčba deprese jako takové by tedy rozhodně neměla být nijak podceňována.

„Naše studie podle čísel každopádně dokládá, že vystavování účinkům antidepresiv ve věku 60 let a více riziko demence opravdu o něco zvyšuje,” uvádí vedoucí studie doktor Stephen Levine z izraelské University of Haifa pro Daily Mail.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám