Hlavní obsah

Co vydrží lidský organismus

Novinky, bok

Lidský organismus dokáže zvládnout mnohé. Viditelné je to především u vrcholových sportovců, kteří při závodech mnohdy sahají až na samotné hranice lidských možností. Je to ale opravdu tak? A je vůbec hranice, kterou už lidský organismus vyčerpáním nezvládá, stanovitelná? Na to hledali odpověď vědci z Dukeovy univerzity v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aby vědci našli pomyslnou hranici lidské výdrže, analyzovali data z různých vytrvalostních závodů (například Tour de France, běh na 3000 mil napříč Amerikou apod.).

Jak se ukázalo, maximální hraniční výdrž (energetický výdej) byla ohodnocena jako dvouapůlnásobek tzv. klidového metabolického (energetického) výdeje, který určuje hodnotu kalorií, jež tělo spálí při odpočinku v klidovém stavu (energie potřebná k udržení tělesných funkcí). Hodnota tzv. klidového metabolismu je u každého člověka jiná, záleží na fyzické aktivitě, věku, pohlaví i tělesné konstituci.

U vrcholových sportovců byla naměřena právě hodnota rovnající se 2,5násobku odpočinkové metabolické hodnoty, u průměrně fyzicky zdatné osoby jde pak o spálení cca 4000 kalorií za den. Tolik energie je tělo při zátěži schopno dodat. Cokoli nad uvedenou hranici už podle odborníků není v dlouhodobém měřítku udržitelné, což se projevuje i na samotném výkonu.

Běh na 3000 mil 

Vědci se v rámci studie zaměřili na běžce, kteří se účastnili závodu dlouhého 3080 mil (necelých 5000 km) napříč USA. Před závodem a během něj odborníci měřili účastníkům klidový metabolický výdej, stejně tak jako hodnoty spálených kalorií v nejvyšší zátěži.

Studie zjistila kromě jiného i vztahový poměr mezi délkou sportovního cyklu a výdejem energie - čím delší událost, o to těžší je spalování kalorií.

„Velmi intenzivní cvičení z hlediska nadměrného energetického výdeje může člověk vykonávat několik dní, dlouhodobě to ale možné není,” uvádí pro BBC doktor Herman Pontzer z Dukeovy univerzity.

Hodnotu 2,5násobku klidového energetického výdeje vysvětlují vědci jako hraniční z důvodu, že v podobném stavu už lidský organismus, respektive trávicí systém, přestává lidově řečeno vše zvládat. Nemůže strávit, absorbovat a zpracovávat kalorie a živiny, aby udržely vyšší úroveň spotřeby energie. V takových okamžicích pak dochází často k naprostému vyčerpání organismu.

Odborníci také zjistili, že specialistkami na výdrž jsou rovněž těhotné ženy, které v mnohých okamžicích oscilují okolo hranice možné lidské výdrže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám