Hlavní obsah

Ledviny a krevní tlak jsou dvě spojené nádoby

Právo, Václav Pergl

Krevní tlak a ledviny jsou jako spojené nádoby. Nemoci obou nebolí. Když se ale zanedbá prevence a včasná léčba, mohou obě nemoci být osudné.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné měření krevního tlaku je nezbytné i pro zdraví ledvin.

Článek

Ledviny jsou párový orgán, který zažívá svůj vrchol již ve dvaceti letech věku člověka. Podílí se na vylučování vody, nečistot i léků z těla, hospodaří s minerálními látkami, udržují vnitřní prostředí celého těla v rovnováze, díky produkci hormonu erytropoetinu řídí krvetvorbu. Ledviny také významně přispívají k dlouhodobé regulaci krevního tlaku. U těch, kteří trpí těžší poruchou jejich funkce, je vysoký krevní tlak téměř pravidlem. Nemocné ledviny totiž tlak negativně ovlivňují, a to funguje i naopak. Ty, které trápí hypertenze a neléčí se, postihují problémy s ledvinami. A mohou být různého charakteru – od zrychleného zhoršování jejich funkce až po jejich trvalé poškození.

O ohrožení ledvin jasně vypovídají i rok od roku rostoucí statistiky. Podle Koordinačního střediska transplantací bylo za rok 2018 provedeno celkem 508 jejich transplantací. Na pomyslné druhé příčce se pak vyskytují játra s počtem 216 transplantací. Transplantace je až špička ledovce, Česká nefrologická společnost uvádí, že se ke konci roku 2017 léčilo v celkem 109 dialyzačních střediscích 6768 pacientů, což je proti roku předtím nárůst o 263 lidí. A u hypertenze jsou čísla ještě vyšší.

S nemocnými ledvinami pozor na tlak

Pro většinu onemocnění ledvin je nejčastější příčinou tzv. sekundární hypertenze, která vzniká druhotně v důsledku jiného onemocnění. V případě jejich akutních i chronických onemocnění je vysoký krevní tlak častou komplikací.

V počátcích léčby je nejprve nutné jej snížit a zpomalit rozvoj ledvinového onemocnění. Vysoký krevní tlak sám o sobě totiž vede často k dalšímu poškozování ledvin. Nejvíce jsou ohroženi ti pacienti, jejichž onemocnění ledvin je spojeno se ztrátami bílkoviny do moči. Aby došlo k zastavení vzájemného negativního ovlivňování, je nutné vysoký krevní tlak normalizovat.

„Optimální hodnota tlaku krve je 120–130/70–85 mm Hg, ale pokud nějaká hodnota jednorázově vyskočí, nehraje to velkou nebo zásadní roli. Může za to např. přechodný stres,“ vysvětlil odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. Je proto dobré krevní tlak monitorovat pravidelně. Pokud se hypertenze odhalí včas a stanoví se vhodná léčba, je možné oddálit nutnost zahájení dialyzační léčby o několik let.

S vysokým tlakem pozor na ledviny

Postižení ledvin vzniklé v tomto důsledku se nazývá nefroangioskleróza. V Evropě hypertenze způsobuje sedm až osm procent selhání ledvin, v USA je to dokonce 25 až 30 procent. Mnohem častěji hypertenze vede k ledvinné nedostatečnosti než přímo k selhání. Ledviny ztrácejí schopnost vylučovat odpadní látky a vodu, které se tak hromadí v těle.

Pokles funkce ledvin většinou přichází pozvolna a nepozorovaně, typickými příznaky jsou vznik otoků, únava, nechutenství, svalové křeče, celková slabost a další.

Chronická nedostatečnost ledvin se léčí různými způsoby, většinou podle choroby, která ji vyvolala. Včasné diagnostikování hypertenze a zavedení vhodné léčby je tedy zásadní.

Záda v teple

Prevence je důležitá. Ledviny jsou ohroženy skrze záda, proto je mějte v teple a dbejte na dostatečné ošacení. Dodržujte zdravý životní styl – je prospěšné nekouřit, nepít alkohol, vyhýbat se stresu, zdravě se stravovat, dbát na dostatečný pitný režim. A nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu krevního tlaku.

„Aby měly výsledky měření vypovídající hodnotu pro lékaře, doporučujeme tlakoměr s Intelli manžetou, díky kterému lze dosáhnout naprosto přesného měření,“ vysvětluje Michal Vrablík z 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Důležité je začít co nejdříve. Ačkoliv nemusíte cítit žádné příznaky, neznamená to, že hypertenzí nemůžete trpět. A totéž platí i u onemocnění ledvin. Nečekejte, až vás ledviny začnou bolet. Jedná se totiž o velmi často rozšířený mýtus, který ale není pravdivý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám