Hlavní obsah

Bydlíte v blízkosti domu, kde topí uhlím? Dýcháte možná stejný vzduch jako v povrchovém dole

Novinky, das

Postavili jste si dům nebo koupili byt na předměstí nebo na venkově a máte radost z toho, že s rodinou dýcháte zdravěji? Výsledky Laboratoře pro studium kvality ovzduší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze vás přesvědčí o opaku. V zimních měsících bývá realita naprosto jiná.

Foto: Profimedia.cz

Stačí jeden komín domu, ve kterém topí majitel nekvalitním palivem, a je zamořeno široké okolí.

Článek

Vědci z Univerzity Karlovy měřili letos v průběhu března kvalitu vzduchu v rodinném domě v Šestajovicích. Měření vnitřního ovzduší probíhalo v obývacím pokoji, měření vnějšího vzduchu pak na odpočívadle vnějšího schodiště ve výšce cca 4 metry nad zemí. Vědce zajímaly minutové průměry PM1, PM2,5 a PM10 neboli hmotnostní koncentrace aerosolových částic v ovzduší o velikosti 1, 2,5 a 10 mikrometrů.

Předpokládaným největším zdrojem škodlivin u vily v Šestajovicích byl cca 5 metrů vysoký komín sousedního rodinného domku s kotlem na pevná paliva, ve kterém se spalovalo dle fotodokumentace lakované dřevo, případně jiný nevhodný materiál. Komín domku je od vily vzdálen přibližně 15 metrů přes ulici. Aby bylo možné rozlišit vliv vnějších a vnitřních zdrojů aerosolů, vedli si členové domácnosti v průběhu měření deník činnosti v domě.

Podle očekávání koncentrace PM10 ve vnějším ovzduší v průběhu dne silně kolísaly podle toho, jak se v sousedním domku topilo. Při zatápění rostly koncentrace aerosolů k hodnotám podobně vysokým, jakých se dosahuje ve velmi prašných průmyslových provozech – například v těsné blízkosti kolesa rýpadla na hnědé uhlí v povrchovém dole. Po prudkém růstu koncentrací PM10 venku pak obvykle následoval pozvolný růst PM10 i v rodinném domě. Během měsíčního měření byl u vnějších hodnot překročen 24hodinový limit v 90 % času, vnitřní pak v 10 % času.

„Za nejzávažnější považujeme dvě zjištění. Za prvé, hmota aerosolových částic PM10 byla v 90 % tvořena aerosolovými částicemi PM1, které mají větší prokazatelný toxický účinek na člověka nežli částice větší. Zadruhé, vysoké koncentrace aerosolů ve vnitřním ovzduší se dosahovalo především ve večerních a nočních hodinách, tedy v době, kdy je rodina doma. Navíc z důvodu nízké hodnoty ventilační rychlosti, která je přirozená pro pasivně odvětrávané objekty, převyšovaly vnitřní koncentrace PM10 mnohdy i koncentrace vnější, zejména v nočních hodinách,“ upozorňuje doktor Jan Hovorka, vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší při UK a zároveň autor studie.

Z výsledků studie tak podle něj vyplývá, že znečištění z lokálních topenišť mohou podstatně zhoršovat kvalitu ovzduší uvnitř sousedních budov, a to nejen rodinných domů, ale například i mateřských nebo základních škol, pokud se v jejich blízkosti nachází lokální topeniště s podobnými emisními parametry jako v popsaném případě.

Zdravotní rizika

„Během 24 hodin proteče lidskými plícemi přibližně 17 kg vzduchu, zatímco žaludkem projdou za stejnou dobu pouze zhruba 4 kg potravin. Dýchat ale musíme neustále a nemůžeme čekat, než budeme mít k dispozici kvalitní vzduch. Z tohoto důvodu je kvalita ovzduší v obytných budovách, kde trávíme více než 80 % času, významným parametrem kvality životního prostředí,“ konstatuje Hovorka.

Pokud je člověk dlouhodobě vystaven vysoké koncentraci aerosolových částic v ovzduší, hrozí mu podle odborníků vyšší riziko infarktu, mozkové mrtvice a obecně kratší doba dožití. Z krátkodobého hlediska způsobuje dýchání těchto škodlivin akutní dýchací potíže, pálení očí, zhoršení astmatu a alergických reakcí.

„Účinek expozice těchto škodlivých aerosolových částic je kumulativní. To znamená, že opakované krátkodobé expozice mohou mít kancerogenní účinek a mohou také oslabit imunitní reakce. To platí ve zvýšené míře především u dětí, které v poměru k tělesné hmotnosti prodýchají podstatně více vzduchu než dospělí,“ upřesňuje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka Zuzana Vančíková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Řešení v podobě čističky vzduchu

Pokud si chcete chránit zdraví, máte dvě možnosti. Snažit se dohodnout se sousedem, aby si jednak pořídil nový kotel, a pak topil jen kvalitním uhlím či dřevem, případně na souseda upozornit okolí. Anebo si nalézt vlastní řešení alespoň v interiéru a tedy zakoupit kvalitní čističku vzduchu. Jak ukázalo zjištění českých vědců, má to smysl.

Odborníci se rozhodli otestovat, jak moc si se znečištěným vzduchem v interiéru dokáže poradit právě čistička vzduchu. Pod okno v obývacím pokoji postavili čističku vzduchu a nechali ji zapnutou na druhý stupeň ventilace. Z měření vyplynulo, že zapnutá čistička s filtrem NanoProtect Hepa a Ac vždy snížila vnitřní hodnoty PM10 minimálně na polovinu nebo ještě méně a koncentrace těchto škodlivin tak nikdy nedosáhly limitních hodnot.

„Dospěli jsme k závěru, že během topné sezony může vlivem lokálních topenišť docházet k významnému zhoršení kvality vnitřního ovzduší. A že použití čističky vzduchu vede k rychlé a účinné nápravě vzniklého stavu,“ uzavírá vědec.

Foto: archív firem
Foto: Philips 3000 series Čistička vzduchu s režimem proti alergenům. Mimořádně silný filtr NanoProtect HEPA a AC je navržen tak, aby poskytoval špičkovou efektivitu čištění a životnost při boji proti polétavým částicím, 13 999 Kč; Čistička vzduchu Sencor SHA 9200WH vytvoří dýchatelnější a zdravější vzduch všem, které sužuje alergie, astma či jiné dýchací obtíže. Tento kamkoli umístitelný asistent je jako dělaný pro všechny typy interiérů s plochou do 50 m2, 7999 Kč; Dyson Pure Hot + Cool 3 v 1. Čistička vzduchu + ventilátor + teplomet, odstraňuje plyny a 99,95 % alergenů a škodlivin, prachové částice z venkovního ovzduší, plyny, pachy a domácí výpary, 12 999 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám