Hlavní obsah

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Novinky, das

Kolem padesátky se u mužů začínají objevovat první zdravotní problémy. Bohužel muži je rádi bagatelizují a je tak na ženách, aby je k návštěvě lékaře přiměly. Ženy tak lze považovat za hybatelky řešení všeho, za co se muži stydí a bojí se o tom mluvit. Řada těchto problémů je přitom dána sníženou hladinou testosteronu.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se partner nechce milovat jako dříve, promluvte si s ním.

Článek

Každý pátý muž po padesátce trpí výraznějším nedostatkem hormonu testosteronu, který se projevuje celou řadou obtěžujících příznaků, od snížení libida, poruchy erekce až po nespavost a návaly pocení, zároveň se zvyšují zdravotní rizika.

Zatímco některých příznaků si muži a jejich okolí všímají, jiné zůstávají bez povšimnutí a jsou přisuzovány stárnutí nebo pracovnímu přetížení.

Lékaři tak apelují na ženy padesátníků, aby byly ke svým mužům všímavé, a pokud u nich vypozorují následující potíže, aby jim dodaly odvahy k návštěvě odborníka. Ten jim nechá udělat krevní test, jenž případně odhalí nízkou hladinu testosteronu.

Nejčastější příznaky nízké hladiny testosteronu

  • snížení libida
  • snížení počtu ranních erekcí
  • únava
  • snížená výkonnost
  • ztráta svalové hmoty a vyšší sklon k obezitě spojený s ukládáním tuku v oblasti břicha
  • podrážděnost
  • horší soustředění
  • nervozita
  • deprese
  • nespavost

Několik dalších rad ženám padesátníků

Pokud se partner nechce milovat jako dříve, promluvte si s ním. Pokud neshledá žádný konkrétní důvod, zkuste mu říct o možnosti vyšetření hladiny testosteronu.

Má-li partner i další popisované příznaky, upozorněte ho na rizika, která mu hrozí. S návštěvou praktického lékaře či urologa neotálejte, určitě nečekejte až na preventivní prohlídku.

Vybízejte partnera k pohybu alespoň třikrát v týdnu, protože pohyb prospívá nejen psychice, ale je i nejlepší prevencí řady onemocnění, včetně nízké hladiny testosteronu.

Jedním z velkých faktorů, které urychlují pokles hladiny testosteronu, je kouření. Žijete-li s kuřákem, upozorněte ho na tato fakta a zkuste ho přivést na myšlenku, že je opravdu nejvyšší čas skončit.

Pokud je muž dlouhodobě ve stresu a psychické nepohodě kvůli zaměstnání, promluvte si s ním a zkuste si spolu určit priority. Zkuste si říct, zda všechen stres a nepohoda za to stojí, zda nebude lepší zkusit hledat jiné zaměstnání. Pro život je někdy lepší se trošku usměrnit a dostat se do pohody.

Reklama

Související témata:

Související články

S čím muži nejčastěji chodí k sexuologovi

Intimní potíže trápí mnoho lidí. Většina z nich se s nimi ale lékaři bojí svěřit. Podle sexuologů k obavám není důvod, navíc včasná diagnóza pomůže problém...

Výběr článků

Načítám