Hlavní obsah

Skládání puzzle pomáhá udržet aktivní mysl a snižuje rizika duševních nemocí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Puzzle a nejrůznější skládanky jsou považovány především za dětské hračky, které těm nejmenším pomáhají rozvíjet tvořivé dovednosti, jemnou motoriku a také zvídavost, touhu po dosažení cíle i radost z dokončeného díla. Poslední výzkumy ale potvrzují, že i tak banální záležitost jako skládání puzzle pomáhá každé generaci, jelikož zpomaluje stárnutí mozku.

Foto: Profimedia.cz

Při skládání puzzle dochází v mozku k zapojení obou jeho hemisfér.

Článek

Při skládání dochází v mozku k zapojení obou jeho hemisfér. Levá strana a tedy analytická část mozku vidí všechny jednotlivé kusy a snaží se je poskládat logicky. Pravá mozková hemisféra a tedy kreativní část zase na jednotlivé dílky pohlíží jako na obraz a pracuje na nich intuitivně.

Při současném zapojení obou hemisfér se mezi nimi vytváří skutečné spojení, stejně jako mezi jednotlivými mozkovými buňkami. Tato spojení přitom zvyšují schopnost učit se, pochopit a zapamatovat si. Kromě toho dokončení obrazu, ale i správné umístění jednoho kousku puzzle podporuje produkci hormonu dopaminu, který dodává na optimismu.

Spojení vzniklá při skládání puzzle se ale netýkají jen mozkových buněk. Procvičování obou hemisfér umožňuje mozku se přesunout z hladiny Beta bdělé mysli do Alfa hladiny a tedy duševní pohody a také místa, ve kterém se dostáváme do našeho podvědomí.

„Zatímco pracujeme na skládání puzzle, naše ruce jsou zaměstnané a mozek přitom na hlubší úrovni třídí a vytváří smysl pro náhodné vzory. Tuto práci si neuvědomujeme,” vysvětluje na svém blogu koučka Jane L. Bowenová.

Skládání puzzle tak může fungovat i jako forma meditace. Mysl je plně soustředěna na vizualizaci obrazu a přestane vnímat svět kolem sebe.

Podle vědecké studie s názvem MacArthur každá aktivita, která udržuje mysl ve střehu, vede k prodloužení středního věku života, ke snížení šance na rozvoj duševního onemocnění, včetně ztráty paměti, demence a dokonce Alzheimerovy choroby.

Foto: archív firem
Foto zleva nahoře: Ravensburger 99 krásných míst Evropy 3000, 699 Kč; Art Dřevěné puzzle Terasa u moře 1000, 499 Kč; Dino Panoramatické puzzle Hradčany v noci 1000, 325 Kč; Piatnik Picasso - Dívka s knihou 1000, 349 Kč; Ravensburger Panoramatické puzzle Rozbřesk v Paříži 1000, 319 Kč; Ravensburger Podmořský svět 5000, 1369 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám