Článek
Nejnovější studie z amerického Harvardu úspěšně prokázala, že potraviny, které žena jí, mají značný vliv na to, jestli otěhotní, nebo ne.
Ačkoli primárním záměrem autorů nebylo vytvořit speciální dietní plán vhodný k početí, podle serveru Woman´s day narazili během výzkumu na potraviny, které šanci na otěhotnění zvyšují, a dokonce pomáhají v léčbě s neplodností. Jaké to jsou?
Tučné ryby (tuňák, losos) |
---|
Vlašské ořechy |
Sójové boby |
Rybí tuk |
Plody moře |
Drůbež |
Celozrnné výrobky |
Ovoce a zelenina |
Všechny tyto potraviny jsou podle odborníků spojovány s lepší fertilitou (plodností), a dokonce příznivě působí i na kvalitu mužského spermatu. Výzkumníci také poukázali na to, že potraviny, které obsahují vysoký poměr kyseliny listové (fazole, hrách, zelená zelenina), bojují proti defektům neurální trubice (vrozené vady mozku, páteře a míchy).
Naopak potraviny, které při snaze otěhotnět příliš nepomohou, jsou vajíčka, sýry a suplementy obsahující antioxidanty. Dále vědci vyvrátili negativní vliv mléka a sóji na plodnost stejně jako malé množství alkoholu a kofeinu.