Nejnovější studie z amerického Harvardu úspěšně prokázala, že potraviny, které žena jí, mají značný vliv na to, jestli otěhotní, nebo ne.

Ačkoli primárním záměrem autorů nebylo vytvořit speciální dietní plán vhodný k početí, podle serveru Woman´s day narazili během výzkumu na potraviny, které šanci na otěhotnění zvyšují, a dokonce pomáhají v léčbě s neplodností. Jaké to jsou?

Tučné ryby (tuňák, losos)
Vlašské ořechy
Sójové boby
Rybí tuk
Plody moře
Drůbež
Celozrnné výrobky
Ovoce a zelenina

Všechny tyto potraviny jsou podle odborníků spojovány s lepší fertilitou (plodností), a dokonce příznivě působí i na kvalitu mužského spermatu. Výzkumníci také poukázali na to, že potraviny, které obsahují vysoký poměr kyseliny listové (fazole, hrách, zelená zelenina), bojují proti defektům neurální trubice (vrozené vady mozku, páteře a míchy).

Naopak potraviny, které při snaze otěhotnět příliš nepomohou, jsou vajíčka, sýry a suplementy obsahující antioxidanty. Dále vědci vyvrátili negativní vliv mléka a sóji na plodnost stejně jako malé množství alkoholu a kofeinu.