Hlavní obsah

Co se děje s tělem při alergii

Novinky, das

Také vás zajímá, jak je možné, že s někým nedělá pyl nebo přítomnost kočky naprosto nic, zatímco vy na ně reaguje rýmou, kýcháním nebo v krajním případě anafylaktickým šokem? A co se bude dít v případě, že svou alergii budete ignorovat?

Foto: Profimedia.cz

Projevy alergie bývají poměrně pestré.

Článek

Pokud trpíte alergií, vaše tělo si proti 'vašemu' alergenu vytváří určitý druh protilátek. „Při reakci s alergenem dochází k aktivaci mnoha buněk a uvolnění celé řady látek včetně histaminu, tedy hormonu a neurotransmiteru, který vyvolává většinu příznaků alergie. U zdravého člověka, který alergii nemá, se naopak tento typ protilátek netvoří, případně je tělo umí samo určitým způsobem regulovat,“ vysvětluje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Projevy alergie bývají poměrně pestré. Podle lékařky mají často společné to, že svědí. „Může jít o rýmu, kýchání, svědění očí, zánět spojivek, kašel, astma, dušnost, vyrážky, ekzém, kopřivku, otoky kůže a sliznic, bolesti břicha, průjmy, zvracení. Nejtěžším projevem alergie je anafylaktický šok. Ten nastává, když se po kontaktu alergika s alergenem vyvine mnoho alergických příznaků, které vedou ke zhroucení krevního oběhu a kolapsu, dokonce někdy až k úmrtí.“

Projevy alergie se ovšem mohou lišit podle toho, jaký alergen ji způsobuje. Aktuálně všudypřítomný pyl, ale i roztoči nebo plísně, tedy obecně inhalační alergeny, které dostáváme do těla dýchacími cestami, vyvolávají projevy zejména na sliznicích dýchacích cest – tedy sennou rýmu, kašel, dušnost, astma.

„Oproti tomu třeba potravinové alergie vyvolávají průjem, zvracení a také vyrážky – kopřivku, ekzém, vzácněji pak dušnost, kašel, astma nebo anafylaktický šok,“ vyjmenovává Vančíková. Léky a hmyzí jedy potom podle ní mohou vyvolat téměř všechny příznaky alergie, včetně anafylaxe.

Ideální by samozřejmě bylo se 'svému' alergenu vyhnout, což je ale v některých případech nemožné. Pokud vám vadí například pyly nebo roztoči, kontaktu s nimi zabránit nedokážete. Alergici by doma měli pravidelně uklízet a větrat, což ale teď uprostřed žluté pylové nadílky znamená, že vám domů nalétá ještě další dávka pylu.

Podle odborníků je často jediným řešením, jak dýchat čistý vzduch alespoň doma, kvalitní čistička vzduchu. Ideálně s režimem proti alergenům, který vzduch v ložnici nebo obývacím pokoji sám hlídá a alergenů ho zbavuje průběžně.

Můžete vyzkoušet i mobilní aplikaci Air Matters, ve které uvidíte aktuální informace o stavu vzduchu ve vašem okolí a kterou nyní odborníci z lékařské fakulty Vídeňské univerzity ve spolupráci se společností Philips vylepšili ještě o detailní pylovou předpověď na následující tři dny. K aplikaci můžete zároveň připojit i některé druhy čističek a na dálku je ovládat.

Zajímavá je i aplikace Pyly.cz, kde například naleznete katalog rizikových alergenů s vegetačním kalendářem a lokalitou výskytu rostlin na území České republiky, fotografie a botanické znaky rostlin, a dokonce i adresář lékařů a lékáren.

Rozhodně neplatí, že by si alergik běžně mohl na alergeny zvyknout přirozenou cestou, tedy tím, že se jim bude vystavovat. To je velmi vzácné. „K tomu, aby si zvykl, je nutné použít speciální cestu – a sice alergenovou vakcinaci. Alergen v upravené podobě podáváme injekčně nebo pod jazyk, imunitní systém se tak učí postupně brzdit alergickou reakci. Nemusí jít vždy o snížení tvorby 'alergických' protilátek, mohou zůstat i stejné, ale imunita se je naučí nějakým způsobem blokovat,“ upřesňuje lékařka.

Co vás čeká v případě, že se rozhodnete alergii dlouhodobě neřešit?

„Záleží na tom, jaké projevy alergie máte. Například astma by se určitě léčit mělo – podle stupně své závažnosti i dlouhodobě, celý život. Vakcinace je také jednoznačně doporučována při anafylaxi na hmyzí bodnutí.

Naopak, pokud trpíte jen sezónní alergií a v době obtíží užíváte antihistaminika nebo jiné léky a zabírají vám, tak je to naprosto postačující. Alergenová vakcinace je určena především těm, kteří mají obtíže i přesto, že léky proti alergii užívají. Tedy například alergikům, kterým pyly trávy v sezóně způsobují nepříjemné potíže i navzdory užívání léků. Obecně se dá říct, že neléčená alergie vede k větší náchylnosti k infekcím, zejména dýchacích cest,“ dodává Zuzana Vančíková.

Alergií neustále přibývá

Počet alergiků neustále přibývá, a to zejména z pohledu sezónní alergické rýmy, která se projevuje v době, kdy jsou rostliny v reprodukční fázi. Tato fáze se ale čím dál víc protahuje, což je dáno několika faktory.

Největší vliv na to má globální oteplování. Teplejší počasí začíná dříve a končí později a rostliny rostou rychleji. Jenže tím i pylová sezóna trvá delší dobu. A je silnější a agresivnější. Tomu přispívá také fakt, že se k nám dovážejí rostliny, které se u nás nikdy nevyskytovaly. Komu by se nelíbil třeba takový olivovník? Jenže například právě ten u nás původně nerostl.

Za zvyšující se počet alergiků může také znečištěné ovzduší. „Znečištěné ovzduší dráždí nosní sliznici, tím mohou oslabené dýchací cesty reagovat zvýšeně i na alergeny. Nečistoty také mohou přilnout k pylovým zrnkům, tím způsobí změnu jejich trojrozměrné struktury a pyl se stane agresivnějším. A tím se ještě víc zvýší pravděpodobnost, že nám může vyvolat zánět dýchacích cest,“ upozorňuje alergolog MUDr. Radek Klubal z Medicínského centra Praha.

„Škodlivé účinky má také stres, protože přetěžuje náš imunitní systém. Tělo je tak ohroženo a roste riziko propuknutí alergické rýmy a astmatu,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám