Hlavní obsah

Látky, které podporují plodnost

Novinky, das

Toužíte po miminku a stále se vám to nedaří? Pak vězte, že jedním z důvodů může být špatný životní styl, ale i nevyvážený jídelníček obou partnerů. Někdy tedy postačí přidat do jídelníčku některé výživné látky, které dokážou zvýšit nejen plodnost, ale také šanci na zdravé dítě.

Foto: Profimedia.cz

Nejsnáze otěhotní ženy se zdravou váhou.

Článek

Nejsnáze otěhotní ženy se zdravou váhou, tedy s BMI mezi 18 a 25. Podváha i nadváha ovlivňují hormonální systém, konkrétně hladinu estrogenu, podváha ji snižuje, nadváha či obezita zvyšuje. Obojí tak může bránit ovulaci a bez ovulace nelze otěhotnět.

K úpravě hormonálního systému často stačí i menší změna váhy (5 nebo 10 %)  jak v případě podváhy, tak nadváhy. Kromě vhodného pohybu je důležitá i pestrá strava, bohatá na zeleninu a ovoce. Diety, během kterých se z jídelníčku zcela vynechají například sacharidy, maso a mléčné výrobky, nejsou žádoucí.

Důležité je maximálně omezit alkohol a zajistit tělu dostatečný přísun vitamínů. Z nich má zejména pro ženy zvláštní význam například kyselina listová, která spolu s komplexem vitamínů B, zejména B2, B6 a B12, může pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek. Zároveň mají tyto látky schopnost snížit riziko vzniku vrozené vady, především rozštěpu páteře a centrálního nervového systému.

Muži by se měli zaměřit na konzumaci většího množství zinku a vitamínů ze skupiny antioxidantů. Ty všechny mají pozitivní vliv na tvorbu a vývoj spermií. „Proces tvorby spermií vyžaduje velmi stálé a zdravé buněčné prostředí. Jeden z nejsilnějších antioxidantů, astaxanthin, napomáhá udržet stálé prostředí tím, že pohlcuje volné radikály, které mohou tvorbu spermií narušit,” vysvětluje klinický farmaceut Dr. Richard Pfleger.

Vždy je ale nutné pamatovat na to, že spermie dozrávají přes dva měsíce. Krátkodobé užívání vitamínů či pouze dočasná změna životosprávy proto nepřináší výraznější změny k lepšímu.

Další důležité látky

Pro mužskou plodnost je velmi důležitý i dostatečný příjem selenu, který přispívá k normální spermatogenezi, tedy tvorbě mužských pohlavních buněk, jež je pro plodnost klíčová. Spermatogeneze je také ovlivňována hladinou testosteronu, na kterou má výtečný vliv zinek. Podstatný je rovněž příjem vitamínů C a B.

Nejnovější poznatky také potvrzují, že plodnost muže se výrazně zlepší i pomocí karotenoidů, pigmentů, které obsahují barevné potraviny. Tyto látky obsahuje především ovoce a zelenina žluté a oranžové barvy. Jejich předností je, že je tělo dokáže přeměnit na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, destruktivní skupiny atomů, které vznikají jako vedlejší produkt metabolismu a mohou poškozovat buněčnou membránu a DNA.

Tvorbu pohlavních hormonů podporuje i vitamín D, u nějž byla prokázána i větší úspěšnost IVF (mimotělního oplodnění) u žen. Působí příznivě i na endometriózu, velmi nepříjemné gynekologické onemocnění. U mužů pozitivně ovlivňuje kvalitu spermatu a hladinu androgenů. Léčba vitamínem D může zvýšit i hladinu testosteronu.

Podle časopisu Fertility and Sterility zvyšují množství i kvalitu spermií například sladké brambory, meloun, přičemž mrkev dokáže zvýšit i jejich výkon, a to o 6,5–8 procent. Rajčata, která obsahují protirakovinný lykopen, zase redukují počet abnormálně tvarovaných spermií, tudíž navyšují o 8–10 procent počet zdravých spermií.

Velmi vhodné je do jídelníčku ve větší míře zařadit i ryby, ovoce, zeleninu, luštěniny a obiloviny.

Pomoci mohou mléčné výrobky

Výrobky z mléka jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin, a jak je známo, ty mají velkou sytící schopnost.

„Současně mléčné výrobky snižují výsledný glykemický index potravin a pomáhají udržovat vyrovnanější hladinu krevního cukru. Jsou i zdrojem vápníku, který snižuje pocit hladu a zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty. Jedinci tak mají menší hlad, shazují tuky, zároveň si ale zachovávají svaly,“ vysvětluje nutriční specialistka Karolína Hlavatá.

Vápník navíc může podpořit plodnost mužů i jinak. „Spotřeba vápníku u spermií se zvyšuje v posledních okamžicích před oplodněním, kdy spermie potřebují energetickou bombu k průniku do vajíčka. Tím se zvyšuje pravděpodobnost oplodnění,“ dodává Hlavatá.

Doporučovány jsou tři porce mléčných výrobků denně.

Čemu se naopak vyhnout

Muži by se měli vyhnout konzumaci sóji a výrobků z ní. Přestože sóju mnozí odborníci na výživu doporučují jako zdravou náhradu masa a mléčných výrobků, odborníci na plodnost před její konzumací varují. Přírodní chemické látky obsažené v sóji, používané k výrobě vegetariánských a veganských produktů, jako je tofu, prý při častém užívání velmi významně poškozují spermie.

Podle španělských vědců problém spočívá v tzv. fytoestrogenech, které napodobují ženské hormony. Právě tyto přírodní látky mohou za snížení rychlosti spermií, také zvyšují počet spermií, které obsahují nedostatečný počet chromozomů.

Pohyblivost a životaschopnost spermií pak také snižuje nadměrné množství alkoholických nápojů. Dokonce může způsobit i jejich zánik. Narušuje totiž i důležité kontakty mezi mozkem a pohlavními orgány.

Stejně škodlivý je i nikotin obsažený v cigaretách, který vyvolává vyplavení takzvaných katecholaminů (kam patří i adrenalin, noradrenalin či dopamin), které způsobují zúžení cév a snížení přítoku krve do topořivých těles. Z tohoto důvodu také dlouhodobé kouření může způsobovat i úplnou impotenci.

Alkohol v kombinaci s cigaretami tak mohou mužskou plodnost zcela zničit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám