Hlavní obsah

Brokolice, květák či růžičková kapusta snižují riziko mozkové mrtvice

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci přišli s tvrzením, že některé druhy zeleniny podstatně snižují riziko mozkové příhody, a to zejména u starších žen. Konkrétně se jedná o brokolici, květák, růžičkovou kapustu, kadeřávek, čínské zelí a vodnici.

Foto: Profimedia.cz

Brokolice, růžičková kapusta i květák v sobě skrývají mnoho benefitů.

Článek

Výsledky nové studie prokázaly, že ženy, které jedly tři a více porcí této zeleniny denně, měly daleko zdravější tepny a cévy než ty, které „zelenou zeleninu” jedly méně či vůbec.

Studie zkoumala celkem 954 žen ve věku sedmdesát let a více, kterým byly pomocí ultrazvuku měřeny ´tloušťky´ jejich tepen.

Karotidové (krční) tepny u žen, které jedly zeleninu, jako je například brokolice, květák, kapusta či kadeřávek, byly o 0,05 mm tenčí než u těch, které zeleninu nejedly. I když se to zdá jako minimální rozdíl, snížení tloušťky o 0,1 mm může snížit riziko mrtvice až o pětinu. Toto zjištění se týkalo také krkavice neboli největší krční tepny, která může omezit průtok krve do mozku a zvýšit tak riziko mrtvice.

Zelenina, která chrání srdce

Karotidové tepny se zvětšují v důsledku tvorby plaku tvořeného mastnými usazeninami. Pokud jsou příliš tlusté, dochází k jejich kornatění neboli ateroskleróze. Tato nemoc výrazně zvyšuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice.

„Jedná se o jednu z mála studií, která zkoumala možný dopad různých typů zeleniny na kardiovaskulární onemocnění,” uvedla Lauren Blekkenhorstová pro Daily Mail.

Ačkoli byla studie provedena pouze na ženách, podobné přínosy mohou být patrné i u mužů. Srdeční onemocnění, která zahrnují infarkty a mrtvice, jsou podle statistik v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám