Hlavní obsah

Ženy jsou v životě spokojenější než muži, častěji ale trpí úzkostí

Novinky, bok

Spokojenost s vlastním životem ovlivňuje celá řada věcí - vztah, práce, stejně tak i politická situace v zemi, kde žijeme. Nedávná studie zjišťovala, zda jsou v životě spokojenější muži, nebo ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ženy bývají v životě spokojenější, častěji ale trpí úzkostí. Ilustrační foto

Článek

Náročnější zaměstnání, péče o rodinu, nedostatek financí, případně nemoc nebo péče o nemocného člena rodiny. To je jen malý výčet věcí, které dokážou život výrazně ovlivňovat, a rozhodně ne v pozitivním slova smyslu. Pokud se k tomu přidá ještě případná politická nejistota ve vlastní zemi, není se čemu divit, že se stále více lidí přiznává k tomu, že jejich život není takový, jak si představovali.

Britský národní statistický úřad (ONS) ale při svém průzkumu zjistil, že ne všechno je tak zlé, jak se zdá. I navzdory mnohým změnám a hektické době roste počet lidí, kteří jsou se svou životní úrovní spokojenější než dříve. Alespoň ve Velké Británii, a to i navzdory brexitu (odchod Velké Británie z Evropské unie).

Celkově z výzkumu vyplynulo, že jsou ženy spokojenější než muži, v celosvětovém měřítku je ale častěji přepadají úzkostné stavy. Odborníci se domnívají, že důvod je jasný - stále více žen musí zvládat zároveň práci i péči o rodinu, proto u nich i nárazově narůstají hladiny stresu a úzkostné stavy.

Odborníci se zajímali i o spokojenost obyvatel v rámci věkových kategorií. V roce 2011, kdy se svým výzkumem ONS začal, byla znatelná největší spokojenost ve věkové kategorii 16 až 19 let. Aktuálně je ale nejvyšší spokojenost zaznamenána u lidí ve věkovém rozmezí 70 až 74 let.

Jak se vyrovnat s úzkostí

Úzkost může přepadnout kohokoli a kdykoli. Aby člověka zcela neovládla, je dobré mít po ruce někoho, kdo s nepříjemnou situací pomůže. Pokud nikdo takový nablízku není, nabízejí psychologové jiné řešení. Označují ho jednoduše - 5, 4, 3, 2, 1 a rozhodně nejde jen o to počítat od pěti do jedné.

Trik spočívá v tom zklidnit mysl tím, že se zaměříme na pět smyslů - zrak, sluch, hmat, čich a chuť. První krok vybízí, abyste identifikovali pět věcí, které můžete ve svém blízkém okolí vidět. Následují čtyři věci, které můžete slyšet, tři věci, kterých se můžete dotknout. Na řadě jsou dvě věci, které můžete cítit. A konečně přichází na řadu jedna věc, kterou můžete ochutnat.

„Zaměření pozornosti na naše smysly nás udrží v přítomnosti a počítání jednotlivých položek přeruší tok nepříjemných myšlenek,” popsala metodou psycholožka Ellen Hendriksenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám