Hlavní obsah

Zelený zákal se rozvíjí skrytě, může vést až k slepotě

Novinky, das

Zelený zákal je onemocnění, při kterém dochází k postupné degeneraci a odumírání zrakového nervu, který přenáší ze sítnice do mozku zrakové informace. Jeho poškození má za následek částečnou, nebo dokonce úplnou ztrátu zraku. Přestože pravé příčiny onemocnění ještě nejsou známy, včasná diagnóza a správná léčba mohou další rozvoj nemoci významně oddálit.

Foto: Profimedia.cz

Každý člověk ve věku 40 let a více by měl absolvovat pravidelné a detailní oční vyšetření minimálně každé 3-4 roky.

Článek

„Počet ambulantně léčených pacientů se zeleným zákalem rok od roku stoupá. V Česku by zeleným zákalem mohlo trpět až 400 tisíc lidí, přitom polovina z nich nemusí o nemoci vůbec vědět. Začínající zelený zákal na sobě totiž sám pacient nemá šanci rozpoznat,” vysvětluje přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka.

Existují dva základní typy glaukomu (lidově zelený zákal) – glaukom s otevřeným a glaukom s uzavřeným úhlem. Nejčastější formou je přitom glaukom s otevřeným úhlem, kdy dochází k poruše odtoku nitrooční tekutiny z přední oční komory, kvůli čemuž vzroste nitrooční tlak. Ten pak postupně způsobuje degeneraci zrakového nervu, přičemž nemocný zatím nepociťuje žádné potíže.

„Teprve později začíná docházet k výpadkům zorného pole a k poklesu ostrosti zraku. V takovém případě však glaukomové onemocnění bývá již ve značně pokročilém stádiu,” upozorňuje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Zákeřnost zeleného zákalu spočívá také v tom, že i člověk s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost, přičemž opět nemá pocit, že se s jeho zrakem něco děje.

„Při dalším zhoršení nemoci může ale rychle přijít i o tento zbytek zorného pole a hrozí mu úplná slepota,” upozorňuje oční specialistka Šárka Skorkovská.

Jaké jsou varovné signály onemocnění?

Mezi rizikové faktory onemocnění patří zejména stárnutí, a to konkrétně věk nad 40 let, dále pak genetická dispozice (pozitivní rodinná anamnéza) a rasa (glaukom se obecně vyskytuje ve větší míře u černochů).

Naprostá většina glaukomů postihuje obě oči, i když v různé míře. Varovným znamením jsou pro lékaře zvýšené hodnoty nitroočního tlaku. Ty samy o sobě sice neznamenají, že se jedná o glaukom, o to důležitější jsou ale pravidelné kontroly.

Pět věcí o zeleném zákalu, které jste možná nevěděli
Při zeleném zákalu oko nezezelená, až k zakalení vnitřních struktur oka v současnosti nedochází.
Nelze jej vyléčit, ale pouze zastavit, poškození zraku jsou nevratná.
Dědičnost hraje roli, 50 % nemocných má alespoň jednoho rodiče postiženého zeleným zákalem.
Některé formy mohou vzniknout po těžkých tupých poraněních oka.
V současnosti se s ním léčí až 5 % obyvatel České republiky.

Správná léčba

Změny na zrakovém nervu jsou bohužel nevratné, proto je důležité odhalit onemocnění včas a zahájit léčbu.

Moderní medicína dnes nabízí tři možnosti. V první řadě se jedná o oční kapky tzv. fixních kombinací (dva léky v jednom) a pak také o kapky bez konzervačních látek.

Pokud není léčba kapkami úspěšná, přistupuje se k laserové či chirurgické operaci oka. Cílem léčby je snížit nitrooční tlak na takovou hodnotu, která nebude vyvolávat další poškození zrakového nervu.

Velice důležitá je prevence. Pravidelné vyšetření je zásadní k zachycení zeleného zákalu a k předcházení nevratných změn. Každý člověk ve věku 40 let a více by měl absolvovat pravidelné a detailní oční vyšetření minimálně každé 3-4 roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč slzíme při krájení cibule

Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je?...

Co lze vyčíst z obličeje

Na čele se odráží inteligence a vztahy s rodinou, nos vypovídá o vitalitě a brada o vůli. Nevěříte? Eliška Landovská (55) vyučuje fyziognomii obličeje již...

Výběr článků

Načítám