Hlavní obsah

Proč ženy v lednu prožívají nejbolestivější menstruaci

Novinky, das

Zvětšená, bolestivá prsa, únava, náladovost, křeče v břiše - to vše provází mnoho žen několik dní před menstruací. Všechny tyto projevy, včetně silné a bolestivé menstruace, jsou přitom nejintenzivnější právě v lednu. Podle odborníků za to může hormonální nerovnováha způsobená prosincovým stresem, nedostatkem spánku a špatným stravováním.

Foto: Profimedia.cz

Vysoká hladina hormonu kortizolu velmi negativně ovlivňuje reprodukční systém.

Článek

„Během předvánočního času a vánočních svátků se děje tolik věcí, které narušují náš endokrinní systém, že se to jednoduše neobejde bez následků,” vysvětluje pro Daily Mail Alisa Vittiová, specialistka na výživu a hormony.

Stres a vyčerpání

Stres, fyzická zátěž, infekce, dlouhodobé hladovění - to vše ovlivňuje produkci stresového hormonu kortizolu, který zpřístupňuje energetické zásoby a tělu pomáhá znovu nastavit hormonální rovnováhu.

Pokud ho je ale produkováno příliš velké množství, začíná tělu škodit. Snižuje elasticitu kůže, syntézu kolagenu (problémy s kůží, šlachami, vazy), imunitu, hustotu kostní hmoty (může zastavit růst), ale také velmi negativně ovlivňuje reprodukční systém.

Aby tělo získalo více kortizolu, sáhne i po zásobách hormonu progesteronu, který ovlivňuje hladinu dalšího ženského hormonu - estrogenu. Estrogenová dominance je pak hlavní příčinou premenstruačních problémů, jako je nárůst hmotnosti, křeče, problémy s pokožkou, náladovost, zvětšená a bolestivá ňadra apod.

Může dojít ale také k potlačení ovulace, zpomalení luteální fáze (jež přichází před menstruací) a ke zpoždění příchodu periody. Paradoxně všechny tyto věci ženy ještě více vystresují.

Změna stravování

Sladkosti, chipsy, slané tyčinky, uzeniny, alkohol, slazené nápoje, káva - to všechno jsou potraviny a nápoje, které mohou samy o sobě nabourat hormonální rovnováhu. Zanechávají totiž v těle velmi malé množství mikroživin, které jsou zapotřebí, aby správně fungoval celý endokrinní systém (žlázy s vnitřní sekrecí).

„Rafinovaný cukr, alkohol, kofeinové nápoje, špatný spánek apod. vylučují z těla velké množství mikroživin, což způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi. V důsledku toho vznikají další problémy, včetně poruch menstruačního cyklu,” vysvětluje Vittiová.

Právě po vánočním hodování a Silvestru je velká pravděpodobnost, že se z těla vyplaví obrovské množství důležitých mikroživin, což se u většiny žen projeví právě před a během lednové menstruace.

Ženy s endometriózou, polycystickými ovarii či myomy

Po vánočním hodování se mohou objevit velmi výrazné problémy před a při menstruaci i u žen s endometriózou, syndromem polycystických ovarií a myomy.

„Ženy s těmito problémy by se měly vyhýbat nadměrnému stresu, nadměrné fyzické zátěži i přejídání, protože všechny tyto věci mohou velmi dramaticky ovlivnit průběh jejich problémů. Navíc jim potrvá několik měsíců, než se opět jejich hormonální systém dostane do rovnováhy,” varuje odbornice.

Menstruační cyklus má čtyři fáze
1. fáze: menstruace 1. - 5. den. Ženy jsou v tomto období unavené, ale oproti předchozím dnům cítí úlevu.2. fáze: folikulární - 5. - 13. den. V těchto dnech jsou ženy plné energie a optimismu. Obvykle se také cítí atraktivně a žensky.3. fáze: ovulace - uprostřed cyklu (12. - 16. den). V této fázi jsou ženy nejaktivnější a jejich sexualita je na vrcholu.4. fáze: luteální - cca 15. - 28. den. Postupně začínají klesat hladiny hormonů estrogenu a testosteronu, tělo naopak začne produkovat více hormonu progesteronu. Ženy tak začnou postupně pociťovat větší a větší únavu. Pár dní před menstruací se navíc mohou přidat problémy spjaté s premenstruačním syndromem.V průběhu prvních dvou fází bývá hladina hormonů stabilní. Ve třetí fázi, tedy v období ovulace, se začínají shromažďovat a vzájemně spolupracovat ženské hormony estrogen a progesteron, které významně ovlivňují menstruační cyklus i centrální nervovou soustavu.Pokud nastane nerovnováha jednoho z hormonů, vznikne problém v podobě premenstruačního syndromu neboli PMS. Děje se tak především u žen, kterým se aktivně uvolňují vajíčka a dochází u nich k ovulaci. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci a tedy neovuluje, k hormonální nerovnováze většinou nedochází.Premenstruační syndrom se projevuje podle toho, jaký hormon převažuje. Jde-li o estrogen, ženy bývají spíše nervózní, podrážděné či úzkostné. Převažuje-li progesteron, bývají ženy více unavené a depresivní.Někdy v tomto období u žen dochází i ke křečím, bolestem hlavy, bolestem břicha, citlivosti ňader, slabosti nohou, intenzivní chutí či k zadržování tekutin v těle, což způsobuje otoky, ale i pocit nafouklosti. Podle odborníků není výjimkou, že má žena těsně před krvácením i o dva kilogramy více, než je její běžná váha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám