Melta vzniká smísením sušeného kořene čekanky (dříve také cikorky), upražené bulvy cukrové řepy a obilovin (žita a ječmene). Svou chutí a zabarvením připomíná kávu, a proto je považována za kávovinu bez kofeinu.

Dříve byla právě cikorka nebo melta považována za levnější náhražku kávy, dnes se spíše upozorňuje na jejich zdravotní přednosti. Jednak kávoviny neobsahují kofein, proto je lze pít v libovolném množství, mohou je těhotné i děti. A pak také kvůli obsaženému polysacharidu inulinu, který je obsažen v kořeni čekanky, ječmeni a žitu.

Inulin v lidském těle pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství či zácpě. Díky svým probiotickým účinkům posiluje kondici střev a ochraňuje je například před záněty, průjmovou infekcí či nádorovými chorobami. Inulin totiž v tlustém střevě vyživuje zdraví prospěšné mikroorganismy, tak posiluje i imunitní systém.

Další výhodou inulinu je, že ač je sladký, nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou kalorickou hodnotu. Dá se proto použít i jako náhrada cukru. Je však třeba brát v potaz proces pražení, při němž může docházet ke ztrátě inulinu.

Jedinou nevýhodou melty je, že není bezlepková. Vyhnout by se jí tak měli lidé s alergií na lepek.