Hlavní obsah

Skoncování s alkoholem nelze brát na lehkou váhu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden je měsícem předsevzetí a odhodlání k lepším skutkům. Cíle, které si lidé stanovují, jsou různé. Mezi nejčastější, vedle hubnutí, patří také skoncování s alkoholem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Říká se, že alkohol je metla lidstva. Zdravotní komplikace, které jdou ruku v ruce s jeho nadměrnou konzumací, jsou již dlouho známé. Omezit jeho popíjení či s ním rovnou přestat úplně je tak rozhodně pozitivní krok - a počátek roku je k tomu pro mnohé ideální období.

Aby byla eliminace alkoholu pro zdraví prospěšná, je potřeba k celému procesu přistoupit zodpovědně. Skoncování ze dne na den ale k takovým pozitivům ne vždy patří. Naopak, může především jedincům, kteří dosud popíjeli ve větším množství či jsou na alkoholu přímo závislí, výrazně ublížit, cituje server Express z vyjádření nezávislé britské charitativní organizace Drinkaware, která se zaměřuje na snížení konzumace alkoholu a následky s tím spojené.

Náhlé omezení přísunu jakéhokoli alkoholu se v mnoha případech může projevovat celou řadou fyzických i psychologických (abstinenčních) příznaků. Mezi nejčastější patří třes rukou, pocení, nevolnost, halucinace, deprese, úzkost, podrážděnost, nespavost, v nejzávažnějších případech i záchvaty.

Výše zmíněné abstinenční příznaky jsou signálem, že dotyčný pil více, než bylo zdrávo, a je také více než jisté, že bude potřebovat lékařský dohled a pomoc, aby se jich nejen zbavil, ale také se vyhnul již zmíněným záchvatům, které mohou být i smrtelně nebezpečně. Jak uvádí Drinkaware, může trvat až rok, než se člověk silně závislý na alkoholu výše zmíněných příznaků zbaví.

Nejhorších 48 hodin

Nejhorších bývá prvních 48 hodin abstinence, podle vyjádření lékařů se mnozí lidé cítí lépe po třech až sedmi dnech bez alkoholu. V každém případě je potřeba, aby se dotyčný dostatečně hydratoval, pomoci může pravidelné a zdravé stravování.

V případě výraznějších příznaků může lékař předepsat na jejich zmírnění různé medikamenty.

Ať už se i vy rozhodnete pití omezit, nebo alkohol zcela vyřadíte ze svého života, bude to z lékařského hlediska vždy pozitivní krok. Už jen proto, že pravidelné popíjení je svázáno s výskytem hned několika druhů rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy už v pití dohánějí muže

Současná pokolení žen konzumují tolik alkoholu, že prakticky dohnala v opileckých výkonech muže. Upozornila na to globální studie Národního drogového...

Alkohol je kalorická bomba

Skleničky s vínem o sebe cinknou a zajiskří v nich světla vánočního stromku. Kdo by se na to netěšil. Tím to ale obvykle nekončí. Lednice mnoha lidí jsou...

Výběr článků

Načítám