Hlavní obsah

Netradiční znaménko na nehtu byl ve skutečnosti vzácný druh melanomu

Novinky, bok

Manikérky v nehtových salonech vídají u zákaznic a zákazníků mnohé. Někdo má nehty krásné a pěstěné, jiný hrubé a nevzhledné. Pokud je manikérka dobrá, dokáže se o nehty nejen postarat, ale i poradit a pomoci. Například upozorněním, že netradiční znaménko na nehtu nemusí být jen kosmetická vada, ale známka vážnějšího zdravotního problému.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K manikérce Jean Skinnerové přišla do salónu žena s běžným přáním. Chtěla přelakovat nehty tmavým lakem. Důvod, proč to chtěla, už tak běžný nebyl. Na jednom nehtu totiž měla nepěkné tmavé znaménko, vedoucí od kůže po horní okraj nehtu, které chtěla zakrýt.

Během let tato zákaznice vystřídala několik salónů, dozvěděla se tak mnoho názorů na to, o co by mohlo jít. Od krevní sraženiny, přes známku nedostatku vápníku až po dědičné znaménko, uvedl server Women´s Health magazine.

Teprve Jean Skinnerová ale jako první nahlas řekla, že by mohlo jít o něco vážného, a doporučila ženě okamžitou návštěvu odborného lékaře. Ta poslechla a následný verdikt ji šokoval.

Nešlo o obyčejné znaménko, ale vzácnou formu melanomu - rakoviny kůže, která se vyskytuje právě na nehtech. Nejhorší ovšem bylo, že se rakovina rozšířila i do lymfatických uzlin.

Tato forma melanomu se vyskytuje buď přímo na nehtu, nebo po jeho stranách. Je vzácná, ale o to nebezpečnější. V celkovém poměru všech melanomů tvoří u bělochů 2,5 procenta případů, u lidí s tmavší pletí už je to ale 35 procent, a téměř polovinu všech případů melanomu u lidí asijského původu, uvádí se ve studii, která byla zveřejněna v časopise Dermatologic Surgery.

Důvod, proč je tato forma tak nebezpečná, je fakt, že u mnohých pacientů se nezjistí správná diagnóza. Jak se uvádí ve zmíněné studii, prodleva mezi stanovením té správné bývá až dva a půl roku. A není to proto, že by si lidé znaménka nevšimli, jen ho považují za něco jiného, proto také nevyhledají  správného lékaře.

Nejvíce melanom zaměňují za krevní sraženinu pod nehtem, ke které mohou přijít například při přivření prstů do dveří atd. V takovém případě ale podobně „postižený” nehet postupně odroste, nový už bude opět bez vad.

Proto odborníci radí - pokud si všimnete podobného znaménka, tmavého flíčku či čehokoli jiného na kterémkoli z nehtů na rukou či nohou, a nevíte o ničem, co by to mohlo náhle způsobit, neváhejte a navštivte co nejdříve dermatologa. Při brzké diagnóze melanomu se dá postižená část chirurgicky odstranit, i se všemi rakovinnými buňkami. Dříve, než budou mít možnost se jakkoli rozšířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám