Hlavní obsah

Osteoporóza umí zmrzačit i zabít

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporóza, tedy řídnutí kostí, trápí v ČR asi 800 tisíc lidí. A léčí si ji sotva polovina. I když jim hrozí zlomeniny. Častá je fraktura krčku stehenní kosti. Pokud upoutá na lůžko staršího člověka, bývá častou komplikací zápal plic, který může vést až ke smrti. Často je považována za nemoc žen, v nemalé míře však postihuje také muže.

Foto: Profimedia.cz

Kosti posiluje pohyb, který ale musí být odpovídající věku a zdravotnímu stavu.

Článek

Pravda je, že ženy trápí tato choroba zhruba dvakrát častěji než muže. Řídnutí kostí u nich souvisí hlavně s hormonálními změnami, ke kterým dochází v klimakteriu, tedy hlavně s poklesem pohlavního hormonu estrogenu. Proto by se měly o hustotu svých kostí zajímat nejpozději v tomto období.

U mužů je častou příčinou pokles testosteronu. Ale také malá tělesná aktivita, podobně jako u žen.

Bez pomoci se neobejdou

Ženy určitě neudělají chybu, když se o stav kostí budou zajímat dřív než kolem padesátky. Zejména tehdy, pokud tato nemoc trápila jejich matku a ta měla zlomeninu právě kolem tohoto věku. Týká se to hlavně zlomenin krčku stehenní kosti, ale třeba i zápěstí, obratle páteře atd. Zvlášť těch, ke kterým došlo snadno, při relativně slabém nárazu.

Muži by se měli zajímat o stav svých kostí nejpozději v šedesáti letech. Signálem, že lidé diagnózu a léčbu této nemoci zanedbávají, je fakt, že se za posledních dvacet let počet zlomenin kyčle více než zdvojnásobil. Nemluvě o tom, že 20 % postižených zemře a 50 % se pak neobejde bez asistenční péče.

Co nemoc urychluje

Naše kosti sílí a houstnou přibližně do 30 let. Pak už jen ubývají. Různě rychle. To ovlivňuje hlavně věk a další faktory.

Například kouření, přílišné pití alkoholu nebo kávy, které mají negativní vliv na vstřebávání vápníku. K nadměrnému vylučování tohoto minerálu přispívá i přílišné solení.

Na hustotu, a tedy i pevnost kostí, má navíc vliv sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

Méně známými, ale častými příčinami osteoporózy jsou předčasná menopauza (před 45. rokem), poruchy menstruačního cyklu a u mužů snížení testosteronu.

Ale také užívání některých léků: kortikoidů na záněty, heparinu na ředění krve nebo tyroxinu na štítnou žlázu.

Řídnutí kostí mohou urychlit i určité choroby: cukrovka, revmatoidní artritida, onemocnění krve, jako je leukémie, nebo nemoci, které vyvolávají špatné vstřebávání látek z potravy (Crohnova a Cushingova choroba aj.).

Hlídat si hustotu kostí musí žena také tehdy, když jí lékaři odstraní vaječníky.

Vápník, vitamín D a pohyb

Kosti posiluje pohyb, který ale musí být odpovídající věku a zdravotnímu stavu. S tím vám pomůžou na rehabilitaci ve speciálních centrech (např. vstj.cz). Důležitý je i pestrý jídelníček, ve kterém máme dost vitamínů a minerálů, zejména pak vápníku.

Dostatek vápníku bývá hlavně v mléce, mléčných výrobcích a zejména pak v tvrdých sýrech. Ale také v máku, sardinkách a v některých dalších potravinách. Pro jeho správné vstřebávání jsou potřeba i další prvky, hlavně vitamín D a K2 (první zajišťuje vstřebávání minerálu do krve, druhý ovlivňuje to, aby se dostal tam, kam má: do kostí a do zubů).

Jak mít dostatek těchto látek? Většinu vitamínu D si organismus vytváří díky tomu, že na kůži dopadá sluneční záření. Problém nastává v zimě, kdy je méně slunečních dnů a lidé, zejména ti starší, zůstávají častěji doma.

Pozor na krémy a make­-up

Zkomplikovat tvorbu vitamínu D mohou i ochranné opalovací krémy. Ten s ochranným faktorem 8 sníží tvorbu vitamínu D až o 95 procent a krém s faktorem 15 ji eliminuje téměř na nulu.

Ochranný faktor 20+ obsahuje značná část make-­upů. Chrání tak sice pokožku žen před stárnutím způsobeným slunečním zářením, ale snižuje tvorbu vitamínu D. Podle odborné studie trápí jeho nedostatek 59 procent populace a 25 procent lidí má dokonce extrémně nízkou hladinu této látky. Pokud jde o potraviny, najdeme vitamín D v rybím tuku, mléce a v játrech.

Vitamín K2 zčásti syntetizují bakterie, které normálně kolonizují tlusté střevo. Zbytek získáváme z potravin, které obsahují živočišné tuky (máslo, sádlo, smetana…). Méně vydatným zdrojem jsou rostlinné oleje (olivový, řepkový nebo třeba ten ze sóji) a rostlinné tuky, které nejsou ztužené.

Pohyb, jídelníček, ale i léky

Jak si upravit jídelníček při osteoporóze, to se dočtete v knize Odvápnění kostí čili Osteoporóza od Pavly Řehořkové a Moniky Špičkové. Do jaké míry vám mohou pomoci populární přípravky, které obsahují třeba mikronizovaný vápník z vaječných skořápek, aby se v tenkém střevě snáz vstřebal, o tom se poraďte se svým lékařem. U rozvinuté choroby je obvykle potřeba silnější kalibr a to jsou léky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám