Hlavní obsah

Astaxanthin - silný antioxidant, který posiluje imunitu, mozek a bojuje proti zánětům

Astaxanthin patří mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Náleží do skupiny karotenoidů, tedy červených pigmentů rozpustných v tucích. Nalézt ho můžeme především v řasách, rostlinách, ale i v mase, které zabarvuje do růžova až oranžova (především u lososa), či v krunýři humra a v peří plameňáků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Astaxanthin v těle pomáhá odbourávat volné radikály, vysoce reaktivní částice, které posilují redoxní reakce (chemické reakce, při kterých se mění oxidační čísla atomů vnitřního prostředí organismu - pozn. red.). Tyto reakce mají nepříznivý dopad na tělesné buňky, tkáně i celé orgány, a stojí u vzniku řady závažných onemocnění.

Tento antioxidant má ale celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Podívejte se s námi na ty nejdůležitější z nich.

Posiluje imunitu

Jeho předností je, že podporuje aktivitu a schopnost rychlého množení širokého spektra imunitních buněk (B-buněk, T-buněk, lymfocytů atd.) a imunoglobulinů. Podle některých studií navíc tato látka podporuje imunitní funkce, které zvyšují odolnost proti rakovině.

Mozek a jeho funkce

Astaxanthin také posiluje kognitivní funkce mozku. Má schopnost pronikat hematoencefalickou bariérou (vytváří přechod mezi mozkovými kapilárami a mozkovou tkání) a chránit tak mozek a centrální nervový systém před volnými radikály, což je ceněno zejména ve stáří.

„Díky tomu se zlepšuje paměť a schopnost učit se, v této souvislosti lze hovořit i o účinné prevenci proti demenci,” říká Veronika Likóová, jednatelka společnosti Bonaloka.

Ochrana proti zánětům

Tento antioxidant pomáhá rovněž snížit produkci látek, které se podílejí na vzniku zánětlivých procesů v těle. Podle vědeckého zjištění dokáže astaxanthin např. zmírnit žaludeční záněty. Buňky jsou pak samy schopny opravit poškozenou tkáň, a to i u již vzniklého vředového onemocnění. Velmi efektivně tato látka funguje i při revmatologické artritidě, kde navíc pomáhá tlumit bolest.

Ochrana kardiovaskulárního systému

Další předností této látky je, že zmírňuje oxidaci LDL cholesterolu, která se podílí na vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Navíc zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu, snižuje hladinu triglyceridů i LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Ochrana pokožky před UV zářením

Hlavní funkcí uvedeného antioxidantu v řasách je, že chrání tyto řasy před ultrafialovým zářením, a to tak, že pohlcuje UVB paprsky. Dlouhodobým užíváním této látky tak získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce. Má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu. Pokud už tedy dojde k poškození pokožky následkem slunečního záření, zrychlí její hojení.

Zpomaluje stárnutí tkání a zlepšuje pleť

I další přínosy opět souvisí s antioxidačními vlastnostmi astaxanthinu. V pokožce má za následek snižování mitochondriální oxidace, čímž zpomaluje stárnutí tkání. Výborně tedy funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám.

Zlepšuje a chrání zrak

Astaxanthin také snadno proniká do tkání oka, má lepší účinky než jiné karotenoidy a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Podle vědeckých zjištění může tato látka napravit nebo předejít poškození způsobené UV paprsky a být účinnou zbraní v boji proti onemocnění makulární degenerací, která vede k oslepnutí.

Dále zlepšuje schopnost zaostření, výživu sítnice, zpomaluje vznik problémů se zrakem, které souvisejí s věkem, podporuje prevenci a léčbu zeleného zákalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám