Hlavní obsah

Avokádo nevyužíváme správně. Tu nejzdravější část vyhazujeme, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí pecku z avokáda vyhazuje, přitom slupka z ní je „zlatým dolem“ živin, které nás mohou chránit před rakovinou a onemocněním srdce, zjistili vědci z Texasu. Látky obsažené ve slupce mohou podle jejich zjištění předcházet růstu maligních nádorů a usazování tuku v tepnách.

Foto: Profimedia.cz

Pecka z avokáda v sobě ukrývá řadu prospěšných látek.

Článek

Avokádový olej se získává z pecky, slupka z ní se ale vyhazuje. Přitom látky v ní obsažené mohou sloužit k léčbě rakoviny, onemocnění srdce a dalších neduhů. Mnoho vědeckých studií spojuje avokádo s pozitivními účinky na naše zdraví, od omlazujícího efektu až po prevenci rakoviny.

Nový výzkum ovšem naznačuje, že používáme avokádo nesprávně a vyhazujeme právě tu část, která je bohatá na živiny, jež chrání naše zdraví. V první studii tohoto druhu vědci přišli s tím, že slupka z avokádové pecky – kterou obvykle i s peckou vyhodíme – je bohatá na léčivé sloučeniny, které mohou předcházet růstu tumorů, usazování tuku v tepnách nebo mohou podpořit léčbu rakoviny, onemocnění srdce a dalších oslabujících nemocí.

Jelikož ale slupka obsahuje i zdroje chemikálií používaných v plastech a dalších průmyslových produktech, vědci prozatím nedokážou stanovit ideální množství slupky vhodné ke konzumaci.

„S největší pravděpodobností tak tento objev spíše povede k výrobě výživových doplňků než ke konzumaci slupky samotné,” vysvětluje pro Daily Mail doktor Debasish Bandyopadhyay z texaské Univerzity Rio Grande Valley.

Obsažené složky

Výzkumníci nejprve udělali ze slupek prášek a ten dál zpracovali, dokud od sebe neoddělili olej a vosk, hlavní složky slupky. Laboratorní testy poté prokázaly, že olej obsahuje 116 sloučenin a vosk dalších 16.  Zajímavé je, že mnoho z nich se v samotné pecce nenachází.

Olej získaný ze slupek obsahuje například heptakosan, který může zastavovat růst nádorových buněk. Další zajímavou složkou je kyselina laurová, která zvyšuje hladinu vysokodenzitního lipoproteinu (též známého jako HDL), což může ve výsledku snižovat riziko aterosklerózy – usazování tuků uvnitř tepen, což může způsobovat život ohrožující problémy jako infarkt nebo mrtvici.

Vědecký tým navíc našel behenyl alcohol (rovněž známý jako docosanol), důležitou složku antivirotik a přípravků na opary.

Mezi nejzajímavější sloučeniny obsažené ve vosku patřil dibutylhydroxytoluol (známý také pod zkratkou BHT), antioxidační činidlo přidávané do potravin a konzervant kosmetiky.

Vědci se tak rozhodli upravit několik těchto přírodních sloučenin, aby mohly posloužit k výrobě účinných léčiv. Výsledky studie byly prezentovány na setkání National Meeting of the American Chemical Society ve Washingtonu, DC.

Proč je avokádo superpotravina?
Populární zelené ovoce je z velké části tvořeno mononenasycenými tuky, které jsou považovány za nejzdravější formy tuků.
Polovina velkého avokáda obsahuje 180 kalorií a vydá za jednu z pěti doporučených denních porcí ovoce a zeleniny.
Má přirozeně nízký obsah soli, vlákniny a dalších prospěšných živin, včetně draslíku a vitamínu E.
Obsahuje také množství tyrosinu, aminokyseliny, která pomáhá tělu produkovat dopamin. Nárůst dopaminu v těle vede ke zvýšení pocitu odměny a motivace.
Avokádo také obsahuje více kyseliny listové než jakékoli jiné ovoce.
Vitamin B pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny spojované s úzkostí a depresemi.
Avokádo je také plné omega-3 kyselin, jež jsou dlouhodobě spojovány se zlepšením zraku, zdravým srdcem a pozitivními účinky proti depresi.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které pomáhají krotit hlad

Ať už se jedná o výživové doplňky, šťávy, nebo nové náročné cvičení, zdá se, že všichni hledají onu magickou trefu do černého při snižování váhy a krocení...

Výběr článků

Načítám