Hlavní obsah

Ženské tabu: Intimní zápach a jak na něj

Novinky, das

Jedná se o velmi choulostivé téma, o kterém se ženám velmi těžce mluví. Řeč je o vaginálním zápachu - zabijáku ženského sebevědomí. Za hlavního viníka je přitom považováno přemnožení bakterií, které jsou jinak v prostředí pochvy běžně přítomné. Přestože není mnohdy jednoduché určit co přemnožení způsobuje, je tento problém řešitelný.

Foto: Profimedia.cz

Podcenění hygienické péče se nemusí vyplatit

Článek

Letní počasí, koupání, sportovní aktivity jsou úzce spjaté s pocením a vlhkostí, jež utváří úrodnou půdu pro množení bakterií. Podcenění okamžité hygieny se tak vůbec nemusí vyplatit.

„Nejčastěji za zápachem pochvy totiž stojí kvasinková infekce, používání nevhodných mycích prostředků, nošení oblečení z umělých materiálů a nedostatečná hygiena zejména v době dovolených,” upozorňuje gynekolog MUDr. Roman Peschout.

V první řadě je tedy důležité se zaměřit na výběr vhodného mycího přípravku. Rozhodně nesahejte po obyčejném mýdle, které svým složením narušuje přirozenou mikroflóru intimních partií. Úplným tabu jsou potom parfemované sprchové gely. Na trhu existuje řada přípravků, které jsou navržené právě pro ženská choulostivá místa, udržují přirozené pH a účinné látky, které blahodárně působí na citlivou pokožku.

Dále by si ženy měly dát pozor na mokré plavky a raději se vždy po namočení či po sportu převléci. Při každém pocitu diskomfortu by se měly okamžitě umýt, případně použít speciální intimní ubrousky.

Důležité je dbát i na správný výběr spodního prádla a oblečení. Vyhněte se umělým tkaninám a dejte přednost pohodlí před sexy střihy. Partner vás určitě ocení i v méně okázalém prádélku z přírodních materiálů. U oblečení raději vsaďte na sukni či šaty nejlépe z bavlněného materiálu. Upnuté kalhoty totiž zabraňují pokožce dýchat a vytváří tak prostředí vhodné pro množení bakterií.

Když hrozí závažnější problém

V některých případech ale může jít o závažné onemocnění. Pokud se důsledně věnujete hygieně, a přesto se necítíte dobře či zápach provází potíže, jako je výtok, bolest či nepříjemné svědění, raději okamžitě vyhledejte svého gynekologa.

Hrozí například bakteriální vaginóza, která postihuje až 40 % žen ve fertilním věku. „Pro vaginózu je hlavním příznakem vodnatý výtok s nepříjemným zápachem po rybách, doprovázený svěděním. Nástup potíží je postupný,“ upozorňuje MUDr. Oldřich Šottner, specialista v oborech gynekologie-porodnictví a urogynekologie.

Může jít ale i o trichomoniázu - parazitární onemocnění pochvy, které způsobuje pohyblivý prvok bičenka poševní (Trichomonas vaginalis). Jedná se o pohlavně přenosné onemocnění. Čtrnáct dní po nákaze se objevuje výtok z pochvy, kdy je sekret zpěněný, bělavé až nažloutlé barvy, je prostoupen bublinkami plynu a nepříjemně páchne.

Dostavuje se pocit svědění a pálení při močení. Ústí poševního vchodu a sliznice uvnitř pochvy jsou zduřelé a jahodově zarudlé. Pokud nebude problém léčený, pak hrozí rozšíření infekce na další orgány malé pánve. Problematický je i přechod do chronického stádia.

Důležitá duševní rovnováha a jídelníček

Lidský organismus je odrazem míry stresu, který každý den podstupujeme. Snažte se proto obnovit svou duševní rovnováhu, dodržujte vyvážený jídelníček plný ovoce a zeleniny a omezte koření i sladké. Cukr je potravou pro bakterie. „Je vhodné z jídelníčku vyřadit bílé pečivo. Při opakovaných potížích je na místě zvážit i omezení stravy obsahující lepek,“ dodává lékař Roman Peschout.

Reklama

Výběr článků

Načítám