Hlavní obsah

Jezděte do práce na kole. Je to velmi zdravé, tvrdí britští vědci

– Velká Británie
Novinky, kčt

Jízda na kole prodlužuje život, potvrdila studie týmu vědců ze skotského Glasgow. Podle ní může cyklistika snížit riziko rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění až o polovinu. Podobně prospěšná je i pěší chůze, uvedl lékařský magazín The British Medical Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětiletý výzkum 250 tisíc britských pracujících občanů se zaměřil na zdraví těch, kteří denně dojíždějí veřejnou dopravou či autem, i těch, a kteří do zaměstnání jezdí na kole nebo chodí pěšky. Mezi nimi mělo téměř čtyři tisíce osob diagnostikovanou rakovinu a přes tisíc lidí trpělo srdečními problémy.

Vědci došli k závěru, že pravidelná jízda na kole snižuje riziko předčasného úmrtí z jakékoli příčiny až o 41 procent. U cyklistů, kteří se výzkumu zúčastnili, byl výskyt rakoviny o 45 procent nižší, srdečních chorob ještě o jedno procento více.

Prospěšná je i chůze nebo domácí práce

Cyklisté během výzkumu ujeli průměrně 48 kilometrů týdně, tedy necelých deset kilometrů každý pracovní den. U pěší chůze se zdravotní přínos projevil jen u osob, které týdně ušly více než 9 kilometrů, což vychází na zhruba kilometrovou cestu do práce.

Cyklistika proto ze studie vyšla jako zdravější aktivita než chůze právě kvůli tomu, že se při ní člověk zpravidla déle a intenzivněji namáhá.

„Když si zvyknete každý den jezdit do zaměstnání na kole, za nějaký čas se tento zvyk stane součástí vaší denní rutiny a nebudete se muset k jízdě na kole tolik nutit,“ míní jeden z autorů studie Jason Gill.

Podle vědkyně zabývající se výzkumem rakoviny Clare Hydeové není potřeba chodit do posilovny nebo běhat maratóny. „Úplně stačí, když do práce chodíte pěšky nebo jezdíte na kole, či děláte různé domácí práce – vše, při čem se trochu zadýcháte, je prospěšné,“ tvrdí Hydeová.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám