Hlavní obsah

Ztráta čichu může značit stárnutí mozku a brzkou smrt

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čich je jedním z pěti lidských smyslových vjemů. Podle posledního výzkumu švédských vědců lze podle kvality čichu odhalit i stárnutí mozku a u starších lidí i riziko úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Podle kvality čichu lze odhalit i stárnutí mozku.

Článek

Vědci sledovali 1174 dospělých ve věku od 40 do 90 let a to po dobu deseti let. Z jejich zjištění jasně vyplynulo, že zhoršená kvalita čichu může vést k vysokému riziku úmrtí.

„Oslabení funkce čichu je zcela běžné ve stáří. Potýká se s ním až 70 % populace. Doposud se vědci domnívali, že to má souvislost s demencí. Naše zjištění tomu ale nenasvědčuje. Ke ztrátě může docházet i bez demence,” vysvětluje pro Daily Mail Dr. Jonas Olofsson z University of Stockholm.

Přestože ztráta čichu přímo nezpůsobuje smrt, lze ji vnímat jako varovný signál, který může včas upozornit na případné problémy. Proto je tak důležité, aby lidé, kteří se se ztrátou čichu potýkají delší čas, vyhledali lékařskou pomoc. Samozřejmě nemusí jít hned o nic závažného. Za špatným čichem může stát i nachlazení, alergie či problémy s dutinami. Nicméně podceňovat situaci by se také nemuselo vyplatit.

Před třemi lety proběhla podobná studie u tří tisíc dospělých. Čtyři sledovaní lidé z deseti se ztrátou čichu zemřeli během pěti let, a jen jeden z deseti z těch, kteří ztrátu čichu neměli.

Před vědci teď stojí další výzkum, ve kterém se pokusí odhalit biologické procesy, které vysvětlí, proč ke ztrátě čichu v souvislosti se stárnutím mozku dochází. Zatím si to vysvětlují špatnou regenerací buněk v těle, což může být dáno jednak nahromaděním toxinů ze špatného životního prostředí podél čichové dráhy v mozku a pak také přecitlivělostí na tyto toxiny a sníženou schopností buněčné regenerace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám