Hlavní obsah

Potraviny, které pomáhají udržet ploché břicho

Novinky, ema

Pokud bojujete s pocitem nafouklého břicha, které mimo jiné hatí i vaše dietní pokusy, zařaďte do jídelníčku několik potravin, které pomohou nadýmání omezit a nepříjemně vypouklý břich vrátit do plochého stavu.

Foto: Profimedia.cz

Vsaďte například na meloun. Odvádí toxiny z těla a napomáhá plochému břichu.

Článek

Celozrnný chléb

Doktorka Marilyn Glenvilleová, autorka knihy Natural Alternatives to Sugar (Přírodní alternativy cukru), radí vyhnout se všem potravinám, které způsobují rychlý vzestup cukru v krvi. Protože jak rychle cukr naroste, tak rychle zase klesne a člověk má potřebu doplnit jej něčím dalším k snědku. Často se pak uchýlí k něčemu nezdravému, což plochému břichu rozhodně neprospívá, napsal Daily Mail.

Podle Glenvilleové obsahuje celozrnný chléb čtyřikrát tolik vlákniny, třikrát více zinku a dvakrát více železa než bílé pečivo. I proto odbornice doporučuje zaměřit se na celozrnné potraviny, které se postarají o to, že se cukr do krve uvolňuje postupně. Tím se prodlužuje pocit sytosti, potlačuje se chuť k jídlu, protože krevní cukr je stabilní a nezažívá výkyvy jako na horské dráze.

Luštěniny

Luštěniny se skládají z amylózy, rezistenčního škrobu, který je odolný vůči žaludeční kyselině a trávicím enzymům. Do tlustého střeva se tak dostanou téměř beze změny. Díky tomu se tak vyhnou trávení a vstřebávání v tenkém střevě a chovají se vlastně podobně jako vláknina, která je prospěšná pro snadný pohyb tráveniny ve střevech a napomáhá produkci prospěšných bakterií.

Některým lidem ale luštěniny nedělají dobře a naopak je nafukují, proto je potřeba na sobě jejich nadýmací účinky vyzkoušet. Stojí to za to, luštěniny totiž skvěle zasytí a navíc obsahují spoustu zdraví a tělu prospěšných minerálů a živin.

Artyčoky

Ačkoli v mnohých lidech na první pohled vzbuzují spíše obavy než chuť k jídlu, podle výživové poradkyně Suzie Sawyerové jsou artyčoky přímo nabité zdravotními benefity a mimo jiné velmi účinně bojují i s nadýmáním.

Jedna z aktivních složek, kterou artyčoky obsahují, je kyselina chlorogenová, která podporuje detoxikaci a stimuluje tvorbu žluči. V překladu tedy podporuje procesy trávení, což má vliv i na ploché břicho.

Meloun

Meloun je pro své proti nadýmavé účinky přímo oslavován. Nejenom, že je vodní meloun koktejlem antioxidačních látek, o kterých se říká, že jsou přírodními bojovníky s prvními projevy stárnutí. Jde navíc i o přírodní diuretikum obsahující draslík, což je kombinace, která se stará o to, aby tělo zbytečně nezadržovalo vodu.

Miso pasta

Nepasterované miso je skvělé pro trávicí trakt, zní z úst lékařů. Jde o přírodní zdroj přátelských bakterií, které hrají mnoho důležitých rolí ve střevní mikroflóře, včetně vstřebávání živin a držení v šachu těch bakterií, které střevu neprospívají. Je ale třeba kupovat pouze tepelně neupravenou miso pastu, jinak můžete přijít o všechny zmíněné zdravotní benefity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám