Hlavní obsah

Znovu se objevují kurděje. Lidé jedí málo čerstvého ovoce

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejnovějších zpráv se zdá, že se za poslední roky téměř neaktivní nemoc kurděje znovu začala objevovat, a to i ve vyspělých zemích. Nárůst případů hlásí například Austrálie či Velká Británie. Odborníci varují, že lidé jedí málo čerstvého ovoce a zeleniny, navíc se o živiny a především vitamín C připravují přehnanými způsoby úpravy jídla.

Foto: Profimedia.cz

Vitamín C musíme doplňovat ze stravy, mnoho lidí na to zapomíná.

Článek

Kurděje způsobuje nedostatek vitamínu C ve stravě. Ačkoliv není příliš složité tento základní vitamín ze stravy přijímat, kurděje se i k překvapení lékařů pomalu vracejí. Podle odborníků za tím ale není nedostatek ovoce a zeleniny.

Problém vidí spíše v tom, že lidé většinou zeleninu připravují tak dlouho, až ji svým kulinářským uměním rozvaří, a připraví ji tak o většinu důležitých živin.

Dvanáct případů v Austrálii

Nová studie odhalila několik případů kurdějí v Austrálii a také jejich nárůst ve Velké Británii. Profesorka Jenny Guntonová z Westmead Institute v Sydney diagnostikovala několik případů nemoci poté, co se jí stále nedařilo přijít na původce potíží pacientů.

Dvanáct lidí se podrobilo krevnímu testu, který měl za úkol diagnózu potvrdit. Teprve poté jim byla nasazena poměrně jednoduchá léčba spočívající ve zvýšeném příjmu vitamínu C.

„Opětovný výskyt nemoci poukazuje na nebezpečí toho, že lidé ve finále konzumují velmi mnoho kalorií a nepřijímají dostatek živin. A právě deficit živin a vitamínů může vést k poruchám příjmu kolagenu a pojivových tkání,“ řekla odbornice.

Co jsou kurděje a odkud se vzaly?
Kurdějím se také přezdívá nemoc námořníků. Nemoc totiž právě u nich ve velkém propukla především v 15. století, a to v souvislosti s dlouhými cestami napříč Atlantikem. Protože jsou kurděje způsobeny nedostatkem vitamínu C a námořníci se stravovali převážně sušeným masem a suchým pečivem, nemoc postihla právě spoustu z nich. Kurděje se projevují krvácením z dásní, pod kůží, do svalů, vnitřních orgánů, ale i sníženou imunitou a poruchami krvetvorby.
Foto: Profimedia.cz

Takto vypadají dásně člověka trpícího kurdějemi.

Profesorka Guntonová, která svoje zjištění publikovala v mezinárodním časopise Diabetic Medicine, řekla, že společným jevem může být také obezita a nadváha pacientů. Hlásá také, že špatná a na živiny chudá strava se nezdá být jen problémem rozvojových zemí, čím dál častěji se objevuje i u moderních lidí.

Veřejnost doporučení lékařů ignoruje

„Tento výsledek naznačuje, že navzdory velkému, dá se říci rostoucímu počtu dietních doporučení, která jsou veřejnosti velmi snadno dostupná, stále existuje spousta lidí ze všech společenských vrstev, kteří doporučení buď ignorují, anebo je nezajímají,“ řekla doktorka.

Upozorňuje také, že lidské tělo si nedokáže vitamín C samo syntetizovat, a je tedy nutné se ve stravě zaměřit na potraviny, které jej obsahují.

V současné chvíli zdravotní instituce lékařům doporučují, aby dbali zvýšené pozornosti, kdyby počet pacientů s kurdějemi ještě vzrostl. Nejvíce jsou podle nich ohroženi především lidé s diabetem.

„Zejména pokud pacienti přicházejí s nehojícími se vředy, může se snadno stát, že bude docházet k modřinám nebo ke krvácení z dásní bez další zjevné příčiny,“ upozorňuje Jenny Guntonová.

Prevence kurdějí je snadná

Jedna z pacientek Penelope Jacksonová řekla, že když jí byly diagnostikovány kurděje, byla úplně v šoku.

„Nemohla jsem tomu uvěřit, myslela jsem si, že kurděje se už neobjevily celá staletí,“ řekla pro Sydney Morning Herald. Lékařka doporučuje snadnou prevenci. Ta spočívá v konzumaci potravin bohatých na vitamín C. Mezi ně patří citrusy, ale například i jahody a brokolice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám