Hlavní obsah

Co považuje zdravý člověk za samozřejmé, stojí nevidomé velké úsilí

Novinky, das

Slepota přináší do běžného života řadu komplikací. To, co zdravý člověk dělá automaticky, stojí nevidomé velké množství úsilí a času. Například vybrat si ladící oblečení při nákupu bez pomoci moc nejde, stejně tak uvařit nejrůznější jídla nebo vyrazit si na procházku do lesa, natož vyplnit takovou složenku.

Foto: archív organizace Okamžik

Dobrovolníci pomáhají nevidomým například vyřizovat věci na úřadech.

Článek

S mnoha běžnými životními situacemi nevidomým pomáhají dobrovolníci pražské organizace Okamžik, která sdružuje jak dobrovolníky, tak nevidomé. Jak to v Okamžiku chodí, ilustruje příběh pana Zajíčka. Ten je nejstarší ze všech 149 dobrovolníků, kteří nevidomým pomáhají se vším možným. Někdy jde o jednorázové doprovody, někteří spolupracují s konkrétním člověkem dlouhodobě.

„Jednorázový doprovod spočívá v pomoci s nákupem, návštěvou lékaře nebo úřadu a dělá jej dobrovolník, který má zrovna čas. Při dlouhodobé spolupráci se dobrovolník s klientem sehrají a vše jde snadněji,“ vysvětluje ředitel Okamžiku Miroslav Michálek.

Pan Zajíček pomáhá i ve svých 81 letech obojím způsobem. Dlouhodobě spolupracuje s klientem, který je nevidomý a k tomu ještě nepohyblivý. „Pan Zajíček k němu dochází podle potřeby, předčítá mu, vyplní formulář, podrží telefonní sluchátko, dojde na úřad nebo si s ním popovídá,“ vyjmenovává běžné aktivity Miroslav Michálek a dodává: „A jednorázové doprovody nabízí podle času hlavně mladým nevidomým studentům při cestě do školy.“

Na otázku, co ho k pomáhání vlastně vede, odpovídá pan Zajíček jasně: „Byl jsem vychován jako skaut a ti mají zásadu udělat aspoň jeden dobrý skutek denně.“ Pomáhat lidem je pro něj především smysluplná náplň života, která ho motivuje v tom pokračovat. Protože člověk nikdy neví, kdy bude sám potřebovat pomoc.

Více informací o organizaci Okamžik naleznete na http://www.okamzik.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám