Hlavní obsah

Neustále přibývá dospívajících s erozí zubní skloviny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle. Pokrývá zubní korunky a chrání tak chrup před poškozením. Ztrátu a tedy erozi skloviny nelze podceňovat. Přestože se tento problém týká všech věkových kategorií, stomatologové a dentální hygienistky upozorňují, že kvůli častému pití limonád a ovocných džusů postihují problémy se sklovinou čím dál více dětí v teenagerovském věku. Zuby jsou pak nejen citlivé, ale také méně odolné a hrozí jejich napadení zubním kazem.

Foto: Profimedia.cz

Erozi zubní skloviny může signalizovat zvýšená citlivost zubů.

Článek

Narušení, respektive změkčení skloviny lze ještě zastavit a opravit. Pokud ale již dojde ke ztrátě skloviny, je to nevratné.

Erozi zubní skloviny může signalizovat zvýšená citlivost zubů i změna jejich zabarvení, praskliny a samozřejmě také chybějící části skloviny. „Pokud zaznamenáte zvýšenou citlivost zubů, nebo si všimnete defektů skloviny, určitě na to upozorněte vašeho zubního lékaře i dentální hygienistku,“ apeluje na děti i dospělé stomatolog Jakub Miketa z pražského Zubního centra Ořechovka.

Čím dřív pacient s problémy se zubní sklovinou do ordinace přijde, tím je řešení jednodušší a levnější. Zubař by totiž měl vznik erozí diagnostikovat již v počátečním stadiu.

„V prvním stádiu je zubní sklovina pouze měkká a náprava není tak složitá. Zvládne ji i dentální hygienistka. Mnohdy postačí úprava stravovacích návyků, správná technika čištění zubů, používání kartáčku a pasty na citlivé zuby a pravidelná fluoridace,” upozorňuje dentální hygienistka Lucie Hronková z pražské Dental office H33.

Pokud už zuby postihla rozsáhlejší ztráta skloviny, ošetření patří do rukou stomatologa. „Jestliže již dojde k erozím, ztrátám zubní skloviny většího stupně, je podle míry postižení zubu potřeba překrýt defekt bílou (fotokompozitní) výplní. Při větším rozsahu ztráty skloviny je nutné zhotovit na zub keramickou fazetu nebo korunku,“ vysvětluje stomatolog Jakub Miketa.

Co nejvíce poškozuje zubní sklovinu

Erozi skloviny nejčastěji způsobují kyseliny obsažené v potravinách a nápojích. „Sliny sice regulují pH v dutině ústní, ale pokud kyselé konzumujete i několikrát denně, vaše zubní sklovina je ohrožena,” upozorňuje dentální hygienistka Lucie Hronková.

Což potvrzuje i ze svých zkušeností dentista Jakub Miketa. „Erozi skloviny často vidíme u teenagerů, kteří pijí velké množství nápojů kolového typu, jež obsahují kyseliny i cukry, což je pro zuby nejnebezpečnější kombinace. Přičemž není ani tak důležité množství, jako četnost vypitého nápoje.”

Sklovině ale škodí také zubní plak. Na zubech se tvoří průběžně a tudíž je potřeba ho pravidelně odstraňovat správným a pečlivým čištěním zubů.

Makrobiotici mívají zase kvůli tvrdé potravě okousanou sklovinu na kousacích ploškách zubů, stejně jako lidé, kteří ve spánku skřípou zuby.

„Nebezpečné ale může být i čištění zubů ihned po konzumaci kyselého ovoce či nápoje. Proto s čistěním setrvejte vždy alespoň půl hodiny,” upozorňuje dentální hygienistka Zubního centra Ořechovka Tereza Svobodová.

Příčinou eroze zubní skloviny mohou být i kyselé žaludeční šťávy, které pronikají do úst při častém zvracení. Například v období těhotenství, při bulimii nebo u alkoholiků. Makrobiotici mívají zase kvůli tvrdé potravě okousanou sklovinu na kousacích ploškách zubů, stejně jako lidé, kteří ve spánku skřípou zuby.

„Poškozování a postupné obrušování skloviny zubů může způsobovat také piercing v jazyku, popisovány jsou také případy eroze skloviny po užívání extáze, pervitinu a rovněž po častém popíjení energetických nápojů,“ doplňuje zubní lékař Jakub Miketa.

Ke zhoršení stavu mohou přispět i některé přípravky na bělení zubů volně dostupné v drogériích. „Rozhodně nedoporučujeme používat bělicí zubní pudry, které mohou nevratně obrušovat povrch zubní skloviny. Stejně tak ani používání bělících abrazivních zubních past, což může vést k úbytku skloviny,“ shodují se odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám