Hlavní obsah

Závislost na internetu může souviset s pošramocenou psychikou

Novinky, ema

Neustále on-line, prakticky ve dne i v noci. Do mobilu koukáme ráno hned po probuzení, surfování po internetu si neodpustíme ani cestou do práce či do školy, během dne i večer před spaním. Závislost na internetu se stala jedním z fenoménů dnešní doby. Může to něco značit?

Foto: Profimedia.cz

V dnešní době jsme takřka neustále on-line.

Článek

Závislost na internetu může zastírat daleko větší problém, ukázala nová studie. Odborníci apelují především na rodiče dospívajících dětí. Ti by měli být ostražití v tom, jak jejich děti používají internet a také sledovat, jak se chovají. Odborníci totiž věří, že taková závislost může v některých případech souviset s obsesí, depresemi, úzkostmi a problémy s krátkodobou pamětí.

K potvrzení své domněnky vědci z McMaster University v Ontariu provedli průzkum na 254 žácích prvního ročníku. Použili k tomu nástroj na testování závislosti na internetu, takzvaný Internet Addiction Test (IAT), který byl vyvinut již v roce 1998. Museli ale zohlednit změny a jiné způsoby, kterými dnes používáme internet, napsal Dailymail.

Internet jako koníček

Z výsledků vyplynulo, že 33 prváků bylo na internetu závislých, zatímco 107 užívalo internet v hraničních normách.

Žáci závislí na internetu uvedli, že si život bez sociálních sítí nedovedou dost dobře představit. Dále řekli, že kromě sociálních sítí aktivně sledují i videa a téměř neustále si píšou se svými přáteli.

Měli problém s plněním svých každodenních povinností, protože jim sociální sítě zabraly tolik času, že nebyli schopni hospodařit se svým volnem, u některých se objevily i deprese a nedostatek pozornosti.

Následek, nebo spouštěč?

Vedoucí studie, doktor Michael Van Ameringen ale řekl, že je třeba provést další zkoumání, aby se zjistilo, zda tyto příznaky ´poruch´ duševního zdraví způsobuje závislost na internetu, anebo je to internet jako takový, který je příznakem problémů s psychikou.

Doktor Jan Buitelaar, profesor psychiatrie na holandské Radboudově univerzitě, řekl pro HealthDay, že nadměrné sledování internetu je zcela neprobádaný fenomén.

„Bohužel může zamaskovat slabou nebo silnou formu psychopatologie, příliš časté surfování on-line může být pravděpodobně propojeno s kompulzivním chováním a závislostí.“

Výsledky studie budou předneseny ve Vídni v rámci kongresu European College of Neuropsychopharmatology. Již předem byl výzkum oceněn za svou klíčovou roli v chápání duševních chorob v 21. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám