Hlavní obsah

Klíčové příznaky Alzheimerovy choroby, které často přehlížíme

Novinky, das

Většina z nás si myslí, že nejzásadnějším znamením Alzheimerovy nemoci je ztráta paměti. Nová studie ale ukazuje, že existuje hned několik typů tohoto degenerativního onemocnění. Na počínající nemoc tak mohou upozornit i zcela jiné příznaky, které často přehlížíme. I proto u celé řady lidí stále dochází k odhalení onemocnění až v pozdních stádiích.

Foto: Profimedia.cz

U Alzheimerovy choroby velmi záleží na tom, která část mozku je zasažena.

Článek

Podle odborníků z Northwestern University z fakulty Kognitivní neurologie a Centra Alzheimerovy choroby je tak nejvyšší čas veřejnost upozornit, že existují i lidé s tzv. PPA typem onemocnění, kteří nemají deficity paměti, přesto trpí Alzheimerem či velmi podobným neurodegenerativním onemocněním zvaným Frontotemporální lobární degenerace.

„Velmi přitom záleží na tom, která část mozku je zasažena, což lékaři bohužel nemají šanci včas zjistit jinak, než právě díky následujícím symptomům,” upozorňuje pro Daily Mail doktorka Emily Rogalskiovová.

Klíčové příznaky
Nezvyklá důvěraNemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
Jazykové problémyPrimárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
Psaní  U některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
Obtíže se čtením Prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.

Reklama

Související články

Alzheimer podle vědců rozvíjí kreativitu

Alzheimerova choroba na jedné straně ničí paměť, na druhé ale rozvíjí kreativitu. Potvrzuje to australská studie, podle která oblasti mozku spojené s uměleckou...

Výběr článků

Načítám