Hlavní obsah

Jak spotřebovat přezrálé ovoce

Novinky, ema

Plýtvat jídlem je neuvěřitelná škoda, i tak je to jev poměrně obvyklý. Když je potravina viditelně prošlá, protože člověk propásne datum spotřeby, pak je nutné jídlo kvůli možným zdravotním problémům vyhodit. Jinak je to ale s viditelně zrajícím ovocem, které se dá v kuchyni, ač již propáslo svou nejlepší chvíli, stále skvěle využít.

Foto: Profimedia.cz

I přezrálé ovoce se dá v kuchyni ještě dobře zužitkovat.

Článek

Je škoda přezrálé ovoce vyhodit do koše nebo popelnice. „Sice má každý z nás trochu jiné preference, co se zralosti týče, ale velmi pravděpodobně se lehce přezrálé ovoce dá v kuchyni ještě snadno upotřebit,“ říká nutriční specialistka Emily Kyleová pro Women´s health magazine.

Alarmující zajímavostí je, že podle National Resources Defense Council skončí například v Americe v koši až 40 % jídla. „Snížení plýtvání potravinami je velmi důležité. Navíc existuje i spousta způsobů, jak přezrálé ovoce spotřebovat, a neházet ho do koše.”

Pokud si nejste jisti, zda ovoce není přezrálé až moc, můžete být v klidu. O vhodnosti konzumace přesvědčí plíseň. Pokud se vám banán zdá moc černý, nebojte se s ním dál pracovat. Pouze jej pozorně prohlédněte, zda není nahnilý, anebo plesnivý. Pokud ano, vyhoďte jej. V opačném případě jeho využití a konzumaci nic nestojí v cestě.

Smoothie

Foto: Profimedia.cz

Ranní smoothie si připravíte z předem zmraženého ovoce

Milujete smoothie, avšak protiví se vám za rozmixované ovoce dávat 80 korun? Udělejte si ho v pohodlí domova. Pokud se vám v míse sejde hned několik kousků ovoce, které už jsou lehce pomačkané a měkké, déle neváhejte a pokrájejte vše na kostičky.

Připravte si pytlíčky a do nich dejte oblíbené kombinace, například jahody s banány, broskve s mangem, hroznové víno s hruškami. Kdykoliv nebudete po ránu stíhat, anebo budete mít chuť na ovocné smoothie, stačí sáčky z mrazáku vyndat a smoothie si ve vteřině umixovat.

Kreativní pečení

Foto: Profimedia.cz

Zařaďte avokádo do svých pečících receptů

Co s avokádem, pokud víme, že jej nestihneme spotřebovat, a máme ho tolik, že je potřeba zužitkovat? „Pokud začnou hnědnout, použijte je jako přísadu do pečení,“ zní rada odbornice. Vhodné je použít avokádo místo másla nebo oleje při pečení, například u muffinů nebo brownies.

Jedno avokádo navíc nahradí půl šálku tuku. Pokud se vám do pečení nechce, nebo jedete na víkend či dovolenou, vězte, že i avokádo můžete zamrazit a do pečení jej použít jindy.

Chia

Foto: Profimedia.cz

Omrzely vás vločky, ranní sladké pečivo či míchaná vajíčka? Pusťte se do chia semínek. A jestliže vám navíc doma dozrávají maliny nebo borůvky, nebojte se je do ranního chia pudinku (který budete připravovat den předem) zařadit.

Rozmačkejte vše dohromady vidličkou, smíchejte s polévkovou lžící vody a stejným množstvím chia semínek.

Na noc pak vložte do ledničky a ráno se s chutí můžete pustit do snídaně bez přidaného cukru, čerstvého a živinami nabitého jídla, která vás skvěle zasytí a hydratuje. Jestliže nebude chia pudinku dostatek, stačí přidat mísu vloček, anebo opéci celozrnný chleba.

Osvěžte se

Foto: Profimedia.cz

Obyčejnou vodu ozvláštní přidané ovoce a bylinky

Pokud víte, že byste měli více dbát na svůj pitný režim, ale samotná voda vám zkrátka nechutná, přidejte si do ní zrovna to ovoce, které vám nedotčené leží už nějaký ten den v kuchyni, nebo v obýváku na stole.

Opět můžete použít borůvky, maliny, nebo třeba lehce seschlé granátové jablko. Tímto způsobem dokonce můžete přimět i děti, aby vám vodu, namísto slazených limonád, také pily.

Využijte přezrálé ovoce například o teplých víkendech, nebo při návštěvách. Bobule, nebo i citrusy či hrušky, nasekejte a přidejte do džbánu s vodou a ledem, klidně i s čerstvou mátou. Budete mít rázem připravený čerstvý, osvěžující a přirozeně oslazený drink.

Ovocné a zdravé nanuky

Foto: Profimedia.cz

Ovocné nanuky

Pokud neholdujete smoothie, vyrobte si z přezrálého ovoce například nanuky. Ty vzniknou snadno například rozmixováním melounu, do kterého se dají přidat chia semínka. Nebo rozmixováním jakéhokoli jiného druhu, přidáním jogurtu a doslazení například medem. Stačí pak jen přelít do forem na nanuky a zdravá pochoutka je na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám