Hlavní obsah

Oči vyžadují v létě speciální péči

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oči jsou během letních dnů zatěžovány více než kdy jindy. Sluneční záření, kontaminovaná voda, klimatizace, to všechno náš zrak ohrožuje a je tedy o to víc potřebné o něj patřičně pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný.

Článek

Nebezpečné ultrafialové záření

Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici.

„Problém nastává při dlouhodobém pobytu v místech intenzivního slunečního záření - u moře či na horách, kdy může vyvolat drobné defekty epitelu rohovky a s tím spojenou výraznou bolest oka. Zároveň může v extrémních případech, jako je pozorování zatmění slunce, pozorování slunce pomocí dalekohledu či trvalé rozšíření zornice, dojít i k trvalému poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění,“ říká MUDr. Jana Mikšovská, oční lékařka kliniky DuoVize.

Škody může ale napáchat i nebezpečné ultrafialové záření, které poškozuje jednotlivé struktury oka, zejména rohovky a sítnice. Děje se tak především v okamžicích, kdy je nižší koncentrace ozónu v atmosféře. Oči je tak zapotřebí chránit brýlemi s UV filtrem, který by měl být stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UV B zářením. Doporučený je filtr UV 400.

Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50-60 %. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice.

U lidí, kteří mají potíže s tzv. suchým okem, či u pacientů po laserových refrakčních operacích je vhodné častěji aplikovat hydratační oční kapky. Výběr těchto kapek je v současnosti opravdu široký a existují i oční kapky s UVB filtrem.

Děti a sluneční brýle
U menších dětí do dvou let je minimálně zapotřebí, aby nosily alespoň kšiltovky či kloboučky stínící oči. Nicméně čím dříve naučíte dítě nosit brýle, tím dříve si na ně zvykne.„Velký pozor je třeba dát u dětí, které se léčí s tupozrakostí. U těchto dětí je důležitější léčba oční vady než nošení slunečních brýlí. V současné době i kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže rodič se nemusí bát, že by dítě nemělo dostatečnou ochranu před UV zářením,” radí MUDr. Gabriela Pilková, oční lékařka se specializací v oblasti léčby dětí z Dětského očního centra Kukátko.

Klimatizace vysušuje oči

Kromě bolesti hlavy, zatuhlých krčních svalů, vysušené kůže či zhoršeného astmatu může přivodit klimatizace také syndrom suchého oka. A ten může v krajních případech nezvratně poškodit zrak.

„Přes nezpochybnitelné klady klimatizace se stále více ukazuje, že člověku i škodí. Zvlášť když nehledí na pravidla její užívání. Oči trpí zejména při dlouhém pobytu v klimatizovaném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem. Dochází k osychání povrchu oka - spojivky a rohovky. Náchylnější bývají oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu. V klimatizovaných prostorech očí pálí, pacienti často popisují pocit písku v očích a paradoxně dochází i ke zvýšenému slzení očí. U očí s alergickými záněty spojivek může dojít v klimatizovaných prostorech ke zhoršení alergických projevů, které se projevují zejména svěděním očí,“ upozorňuje MUDr. Jana Mikšovská.

Zanedbání nebo podcenění vysychání oka může člověku způsobit velmi závažné zdravotní komplikace. „Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází k osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna - filamenta, která zhoršují nepříjemné pocity spojené se suchostí očí. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky - epitelu a slzného filmu, což může vést ke snadnému průniku infekce rohovkou a vzniku rohovkového vředu,“ varuje lékařka.

Větrák je ještě horší než klimatizace! „Snížením pocitu horka pomocí větráků neodstraníme projevy sucha v očích. Naopak často proud vzduchu vede ještě k výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží,“ varuje odbornice.

Špatná kvalita vody a sinice

Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí.

„Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,“ dodává MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Pozor by si měli dát především lidé s oslabenýma očima nebo nositelé kontaktních čoček. „V ohrožení jsou oči, které mají poškozenou, nebo nekvalitní povrchní část rohovky - epitel. Jsou to zejména oči lidí léčících se s chronickými záněty spojivek či víček, nebo těch, kteří nosí kontaktní čočky,“ varuje MUDr. Mikšovská.

Když už se plavec pro koupání v ´kvetoucí´ vodě rozhodne, měl by dodržovat několik zásad. V první řadě se po koupeli ihned neutírat ručníkem, který sinice ještě více vetře do pokožky nebo do očí. Je nezbytné co nejdříve po vykoupání osprchovat celý povrch těla čistou vodou a řasy a sinice pečlivě smýt. Případné koupání ve vodě se sinicemi by nemělo trvat déle než cca 10 minut, než se kůže rozmočí a začne více absorbovat zdraví škodlivé látky. Rozhodně by se plavec měl vyvarovat otevírání očí pod vodou.

A jak postupovat, když už voda se sinicemi citlivé oko zasáhne? „Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, zmíněné výše, není nutná další léčba. V případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ doporučuje lékařka.

Oči a kontaktní čočky

Pokud jste zastánci vícedenních kontaktních čoček, nezapomínejte se o ně pravidelně a důsledně starat. Pro riziková místa (rybníky, bazény, moře) se doporučuje používat čočky jednodenní.

„Pokud chcete mít však stoprocentní jistotu čistých čoček, používejte peroxidový roztok, který je zárukou důkladné dezinfekce a čistoty čoček již po 4 hodinách a díky zvlhčující složce udržuje čočky déle zvlhčené. Navíc neobsahuje konzervanty, proto je vhodný i pro lidi s citlivýma očima či alergiky," říká optometrista Mgr. Pavel Beneš, Ph.D. z Katedry optometrie a ortoptiky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jste-li zastánci vícedenních kontaktních čoček, musíte je každý den důkladně vyčistit, vydezinfikovat a uložit do pouzdra. Před každou manipulací s čočkami je třeba mít řádně omyté a osušené ruce.

V případě, že používáte víceúčelový roztok, pouzdro nejprve vypláchněte roztokem na kontaktní čočky a potom ho naplňte až po rysku. Než vložíte čočky, musíte je jemně mechanicky vyčistit – lehce je prstem promněte ve dlani.

„Opět použijte roztok, nikdy ne vodu, která může být zdrojem škodlivých mikroorganismů. Ideální je použít tzv. bioinspirovaný roztok, jehož složení vychází z prostředí oka a je tak vhodný i pro uživatele s citlivýma očima,“ radí Beneš.

Při vkládání čoček do pouzdra dbejte na to, aby byly zcela ponořeny. Jinak mohou vyschnout a ztratit své optické vlastnosti. Čočky by v roztoku měly setrvat minimálně šest hodin, aby dezinfekce mohla správně účinkovat. Po vyjmutí čoček z pouzdra použitý roztok vylijte a nechte pouzdro vyschnout, poté zavřete. Nikdy nedávejte čočky do roztoku z předešlého dne. Někteří odborníci doporučují kontaktní čočky vyjmout a vyčistit co nejdříve po skončení plavání a nečekat až na večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám