Hlavní obsah

Aktivita klíšťat je nadprůměrná, ochrání vás správné oblečení i očkování

Novinky, ema

Pokud dovolenou raději než u moře trávíte na chalupě nebo podnikáte výlety do přírody, pak zpozorněte. Aktivita klíšťat je totiž díky teplé zimě nyní nadprůměrně vysoká, proto by vám v batohu rozhodně neměl chybět repelent. Odborníci doporučují, že i v teplém letním počasí by lidé do lesa měli chodit v oblečení s dlouhými rukávy i nohavicemi.

Foto: Profimedia.cz

Pozor na klíšťata, letos je jejich aktivita vysoká.

Článek

Klíště je přenašeč notoricky známých nemocí, nejčastěji boreliózy a klíšťové encefalitidy. Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že nejvíce případů nákazy encefalitidou hlásí Jihočeský kraj a Vysočina.

Jak se proti nemocem a napadení klíštětem chránit, případně jak riziko nákazy nějakou chorobou alespoň minimalizovat?

Vyhýbejte se vysoké trávě

Rozhodně je velmi důležité zvolit vhodné oblečení a obuv. Oblečení má být nejlépe světlé (klíšťata jsou na něm dobře vidět) a zakrývající co nejvíce částí těla. Také je doporučeno mít uzavřenou obuv a dlouhé nohavice. Ty můžete zastrčit například do ponožek, anebo boty vyměnit za holiny. Nejlepší je se pohybovat na pevných cestách, vyhýbat se vysoké trávě a nesedat si na zem.

Nezapomínejte na repelent. Krémové varianty aplikujte rovnou na tělo, repelentem ve spreji ošetřete oblečení a boty.

Po návratu domů se nikdy nezapomeňte pořádně prohlédnout. Požádejte někoho blízkého, aby vám s kontrolou pomohl. Zaměřte se především na podkolenní jamky, podpaží, vlasy, místa za ušima, ale i na třísla a intimní partie. Protože klíště může prozatím putovat po těle, prohlédněte se ještě ten samý den večer, nebo následující den ráno.

Jak odstranit klíště

V případě, že na sobě objevíte klíště, nepanikařte. Vyndávejte ho ideálně pinzetou nebo speciálními kleštičkami či kartou určenou na odstraňování klíšťat. Pokud u sebe žádnou z propriet nemáte a klíště vytahujete rukama, je velmi důležité si po odstranění nezvaného hosta pořádně umýt ruce teplou vodou.

Klíště uchopte co nejblíže kůži a kývavými nebo otáčivými pohyby jej pomalu vyviklejte. Kdysi se doporučoval i zaručený směr, báchorkám nevěřte. Na směru otáčení nezáleží.

Po odstranění klíštěte místo ihned dezinfikujte, nejlépe přípravkem obsahujícím jód.

Co nám hrozí - lymeská borelióza

Lymeskou boreliózu přenáší každé třetí klíště a v ČR je ročně hlášeno 4500 případů výskytu této nemoci. První příznaky se objevují po 1-2 týdnech od doby, kdy se klíště přisálo. Borelióza má ze začátku podobný průběh jako například chřipka. Provází ji bolesti hlavy, kloubů, ospalost a malátnost.

Ve 20 - 30 % případů se ovšem žádné počáteční příznaky onemocnění neobjevují. Okolo místa, kde bylo klíště, se pak vytvoří jen typická skvrnka, které si ale nakažený, například v případě, že měl klíště na zádech nebo za ušima, nevšimne.

Pokud se na boreliózu nepřijde hned, dostaví se další, velmi nepříjemné příznaky a nemoc se dostane do dalšího, obtížně léčitelného stádia. To zahrnuje například chronické záněty kůže, šlach, kloubů, infekci centrálního nervového systému, dokonce může napadnout i srdce nebo oči.

Nemocný si velmi často stěžuje na bolest pohybového aparátu a může trvat poměrně dlouho, než se na skutečnou příčinu jeho problémů přijde. Proti borelióze zatím neexistuje očkování, proto je nejdůležitější v případě jakéhokoli podezření navštívit lékaře. V případě zjištění nemoci se diagnóza léčí antibiotiky.

Klíšťová encefalitida

Klíšťovou encefalitidou onemocní ročně 500 - 800 lidí. Jedná se o zánětlivé onemocnění mozku a promořenost klíšťat se pohybuje okolo 4 %. V takzvaných přírodních ohniscích může být však až několikanásobně vyšší.

Onemocnění se rozvíjí týden až dva od prvního přisátí klíštěte. Nejprve se projevuje jako nemoc dýchacích cest spojená s horečkami.

U některých lidí může dojít do druhé, závažné fáze, které je spojena s napadením centrální nervové soustavy. Intenzita příznaků je velmi individuální, závisí na odolnosti organismu. Bohužel neexistují účinné léky, nemoci lze ale předejít očkováním.

Zájem o očkování stoupl

Lidé si rizika spojená s nemocemi od přisátých klíšťat uvědomují čím dál víc. Z dat zdravotní pojišťovny VZP vyplývá, že za posledních pár let stoupá zájem veřejnosti o očkování proti klíšťové encefalitidě.

Všeobecná zdravotní pojišťovna za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na péči bezmála u 75 000 klientů. To je dramatický nárůst vzestupného trendu oproti loňsku, kdy za celý rok (!) stejný benefit využilo jen o 10 000 klientů více.

Za jeden z důvodů zvyšujícího se zájmu o proočkovanost považují odborníci i výši příspěvku. Loni se jednalo o 500 korun, letos, v rámci speciálního očkovacího programu, jde až o 650 korun.

Pro zajímavost - pokud člověk onemocní encefalitidou, průměrné roční náklady na léčbu této nebezpečné nemoci se pohybují okolo 14,5 tisíce korun. Nemoc ovšem může zanechat i trvalé následky (ochrnutí, porucha soustředění). S tím pak souvisejí i další náklady v sociální a zdravotní oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám