Hlavní obsah

Co všechno můžete chytit od svého psího miláčka pouhým polibkem

Novinky, das

Pes je považován za nejlepšího přítele člověka, proto si k němu často utváříme mnohem hlubší vztah než k jiným zvířatům. Ne náhodou je tak ve většině rodin považován za milovaného a plnohodnotného člena. Někteří z nás si pak nemohou pomoci a neustále ho zahrnují polibky. Podle odborníků ale právě tímto způsobem můžeme chytit celou řadu parazitů či nebezpečných bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Nechat si olíznout obličej od psa není dobrý nápad.

Článek

Pokud vás začne trápit průjem, zvracení, dehydratace či zánět žaludku, je možné, že za to budou moci vaši psí miláčkové. Velmi snadno totiž od nich můžete získat bakterie salmonelózy, campolybacterii či E. coli. Skrz své špičáky pak na vás může pes přenést i mnohem nebezpečnější larvální toxokarózu – parazita, který může utvářet cysty v mozku a očích, což může vést až ke slepotě.

I proto by si virolog a bakteriolog profesor John Oxford z londýnské Queen Mary University nikdy nenechal od svého psa olíznout obličej, a to bez ohledu na to, že je čistý a voňavý.

Většina nemocí se přenáší skrz trus.
John Oxford z Queen Mary University

„Nejde jen o to, co mají psi ve slinách. Polovinu svého života tráví očicháváním úplně všeho, včetně trusu, tudíž je jejich čenich plný nejrůznějších bakterií, virů a choroboplodných zárodků. Většina nemocí se totiž přenáší skrz trus,” upozorňuje John Oxford.

Campylobakterie, která způsobuje průjem a gastroenteritidy, je považována za nejčastější příčinu otrav jídlem ve Velké Británii. Podle statistik je každým rokem zodpovědná za více než 280 000 případů bolavého břicha. A odhaduje se, že téměř polovina psů v sobě nosí tuto bakterii, aniž by se to u nich jakkoli projevovalo.

Bakterie E-coli může vést taktéž k průjmům, zvracení a dehydrataci, přenašeči mohou být opět psi bez jakýchkoli projevů. Studie publikovaná v odborném časopise American Journal of Veterinary Research zjistila, že lidé v sobě nosí více kmenů E-coli odolných vůči lékům než psi, přičemž až 75 % těchto kmenů člověk získává od zvířete.

Foto: Profimedia.cz

Při psím seznamování může také docházet k přenosu bakterií i parazitů.

Psi mohou také přenášet kožní plísňová onemocnění. Často stačí pouhý dotek infikovaného místa. Nepříjemní mohou být i paraziti přenášení ze psa na člověka, jako například škrkavky.

„Tito parazité mohou infikovat člověka, pokud náhodně spolkne jejich vajíčka,” vysvětluje pro Daily Mail imunoložka Dr. Hilary Longhurstová.

Mnohem nebezpečnější ale může být tzv. larvální toxokaróza. Psi ji nejčastěji získávají od koček. Její zákeřnost spočívá ve vytváření cyst v mozku a očích, což může vést až ke slepotě. Prazit je nebezpečný zejména pro děti a dospělé s oslabenou imunitou.

Od psů člověk může chytit i virové infekce, což je nebezpečné zejména pro lidi s oslabeným imunitním systémem v důsledku chemoterapie nebo infekcí, jako je HIV.

Riziko přenosu většiny parazitů lze snížit, pokud majitelé svého miláčka nechají pravidelně odčervit. U virů a bakterií je pak důležité dodržovat řádnou hygienu rukou a pokud možno nenechat se olizovat přímo na obličeji.

Reklama

Související témata:

Související články

Střevní parazity se nevyplácí podceňovat

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je střevními parazity infikováno až 3,5 miliardy lidí z celého světa, a to zejména dětí. Přes 450 miliónů z nich je...

Výběr článků

Načítám