Hlavní obsah

Jak často prát aneb Hygienický průvodce nošeným oblečením

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak často bychom měli prát svoje oblečení? Názory se liší a o tom, jak často jaký kousek dávat do pračky, se příliš nemluví. Tomu se rozhodl učinit přítrž server Real Simple, který sestavil praktického rádce, který pomůže při rozhodování, zda kousek ještě obléci, anebo raději hodit do koše na prádlo.

Foto: Profimedia.cz

Neperete některé věci zbytečně často? Rádce pro život vytvořil praktického průvodce, který může předejít plnému prádelnímu koši.

Článek

Ukázalo se, že celý proces ohledně praní prádla je daleko složitější, než ve skutečnosti vypadá. Údajně nezáleží na tom, zda oblečení pouze budí dojem, že je čisté, anebo už se zdá, že zapáchá. Pro některé druhy oděvu se v případě, že nejsou příliš zašpiněny, dá aplikovat neměnný vzorec.

Podle sestaveného rádce by se kousky pro každodenní nošení, mezi které patří například i džíny, měly prát jednou za čtyři až pět nošení. Jinak je tomu ale u sukní a látkových kalhot. Ty by dno koše na prádlo mohly spatřit až po sedmém obléknutí.

I pro vrchní vrstvy oděvu platí jiná pravidla. Mikiny a svetry Real Simple Guide doporučuje prát po sedmém nošení, a to v případě, že nejsou zašpiněné nebo propocené. Zatím je vše relativně logické, ovšem jsou i kousky, které by se měly prát možná častěji, než si většina veřejnosti myslí.

Co a jak často prát?
Cokoliv bílého anebo hedvábného: po každém použití
Podprsenky: po třetím až čtvrtém použití
Kalhoty a sukně: po pátém až sedmém použití
Parky a vesty: 2x za sezónu
Bundy a mikiny: po šestém až sedmém použití
Klobouky, rukavice, šály: 3–5x za sezónu
Punčocháče: po každém použití
Saka: po pátém až sedmém použití
Džíny: po čtvrtém až pátém použití
Kožené a koženkové bundy: 1x za sezónu
Legíny a kalhoty na jógu: po jednom až třech dnech nošení
Pyžama: po třetím až čtvrtém použití
Tvarovací prádlo: po jednom, maximálně po třetím použití
Šortky: po druhém až třetím použití
Svetry: bavlněné, hedvábné a kašmírové po druhém použití, vlna a syntetické směsi po pátém opakovaném nošení
Plavky: po každém použití
Trička, topy, tílka: po každém použití
Šaty: maximálně po třetím použití
Vlněné kabáty: 2–3x za sezónu

Noční oblečení

Pyžama je vhodné bezpodmínečně prát po každém třetím až čtvrtém obléknutí, podprsenku by ženy neměly nosit více než tři až čtyři dny. Ty představují maximum, pak by se měla vyprat v ruce anebo ve speciálním ochranném obalu v pračce.

Co se týče společenských šatů, které by se v pračce v žádném případě prát neměly, čistírnu by s nimi lidé měli navštívit po každém jednom nošení.

Podle „pracího rádce“ by každá „položka”, která byla nošena, a člověk ještě plánuje ji obléknout, po svléknutí měla být vyvěšena na ramínku a viset chvíli na čerstvém vzduchu, než bude znovu uložena do skříně mezi čisté prádlo.

Server uvádí, že tento prací rádce je čistě orientační a měl by lidem pomoci v případech, kdy se jim oblečení nošené několik dní za sebou zdá čisté, ale nevědí si rady s tím, jestli už jej i tak vyprat, či nikoli.

Dodává také, aby se řídili selským rozumem, a v některých případech důvěřovali i svému čichu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám