Hlavní obsah

Nemoc z blahobytu aneb Když lidé podceňují zdravý životní styl

Novinky, Dana Sokolová

Onemocnění cukrovkou druhého typu může mít genetický základ, ale s větší pravděpodobností ji získáte v důsledku špatného životního stylu. Jelikož vzestup tohoto onemocnění zaznamenávají předně vyspělé země, odborníci o něm hovoří jako o nemoci z blahobytu. Na vzniku nemoci se ze všeho nejvíce podílí nadváha a obezita, malá fyzická aktivita, nezdravá strava a pak také nadměrný stres.

Foto: Profimedia.cz

Důsledkem špatného životního stylu stoupá rezistence těla k inzulinu.

Článek

Diabetes mellitus je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou glykémií, a tedy hladiny cukru v krvi. Jeho zákeřnost spočívá v tom, že začne poškozovat hned několik systémů v lidském těle ještě v okamžiku, než se zcela projeví. Cukrovka se tak týká i očí, ledvin, nervového systému, velmi zásadně zvyšuje rizika kardiovaskulárních i nádorových onemocnění.

Dle posledních informací WHO (Světová zdravotnická organizace) trpí diabetem 422 miliónů lidí po celém světě. V České republice se jedná zhruba o 841 000 nemocných a dalších 250 tisíc lidí, kteří o nemoci nevědí. Ročně je u nás toto onemocnění nově diagnostikováno u 60 tisíc lidí.

„Důsledkem špatného životního stylu stoupá rezistence těla k inzulinu. Tělo pak dlouhodobě nedokáže zvládat metabolické kroky ke zpracování velkého množství cukru, což se projevuje onemocněním cukrovkou,” vysvětluje diabetoložka a obezitoložka  MUDr. Michala Pelikánová z Polikliniky Budějovická.

Zpočátku jsou příznaky velmi nevýrazné, jedinec je unavený, má zhoršené vidění, častěji močí. K odhalení nemoci často dochází až vlivem komplikací, např. srdečním infarktem, mozkovou mrtvicí či nehojícím se defektem.

Češi riziko onemocnění cukrovkou podceňují

Celkem 44 procent Čechů si neuvědomuje, že cukrovka patří mezi závažná onemocnění. Problematická je v České republice zejména oblast prevence. Čtyři z deseti lidí nepodstupují u svého praktického lékaře preventivní vyšetření na riziko onemocnění cukrovkou.

Včasné odhalení nemoci je přitom zásadní pro úspěšnou léčbu. Pacient se tak může vyhnout závažným komplikacím, které mohou vyústit až v amputaci nohy či oslepnutí.

„Kromě běžného vyšetření glykémie přitom dnes mají lidé možnost podstoupit i speciální vyšetření očí, které dokáže cukrovku odhalit až sedm let dopředu,” upozorňuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Jak rozvoji cukrovky předejít?

Je nutné si udržet adekvátní hmotnost, ctít zásady zdravého stravování a sportovat. Nadváha a obezita jsou tedy prvním a zásadním rizikovým faktorem pro vznik cukrovky.

„Úkolem lékařů je cukrovku objevit v co nejčasnější fázi, což se většinou daří při preventivních kontrolách u praktických lékařů, kdy se hladina krevního cukru kontroluje. Terapie začíná právě úpravou dietních opatření a tendencí k normalizaci hmotnosti, následně nasazujeme medikaci, která je vždy individualizovaná,” dodává Pelikánová.

Nejnovější trendy v léčbě diabetu jsou proto cíleny i na udržení ideální hmotnosti. Protože právě snížení váhy často vede k normalizaci glykémie.

Další variantou je léčba inzulinem. Inzulinové režimy jsou vždy voleny individuálně dle potřeb pacienta a jeho zdravotních rizik. Pacient na inzulinu musí svůj lék aplikovat 1-4x denně, občas i velmi vysoké dávky. Nově se tedy stále častěji v léčbě doporučuje tzv. koncentrovaný inzulin, kdy je v malém objemu poskytnuta dostatečná dávka inzulinu nutná k zvládnutí hyperglykémie. Tato forma inzulinu je pak pro nemocné komfortnější a mnohdy lze u nich pozorovat i celkové zlepšení zdravotního stavu a snížení dlouhodobých rizik rozvoje specifických komplikací.

K nejčastějším chronickým komplikacím diabetu patří poškození zraku

„Diabetická retinopatie neboli změny na sítnici způsobené cukrovkou, výrazně zhoršuje vidění. Důležitá je v první řadě kompenzace diabetu a doba, jakou pacient diabetem trpí. Pokud už změny na sítnici významněji pokročí, je nutné ošetření sítnice například laserem, dále injekční aplikace léků do oka či operace sítnice. Pokud má pacient cukrovku, je nutné, aby pravidelně chodil na kontroly očního pozadí podle doporučení diabetologa a očního lékaře,“ upozorňuje Pavel Stodůlka.

Příznaky, které mohou na cukrovku včas upozornit
Žízeň – sucho v ústech, časté močení (i vícekrát za hodinu) a někdy i neobvyklé hubnutí či naopak přibírání na váze, které žízeň obvykle doplňují.
Bolest hlavy – abnormální hladina cukru v krvi může způsobovat také bolesti hlavy a únavu.
Infekce a špatně se hojící rány – časté kvasinkové infekce či infekce močových cest, případně boláky na kůži, které se pomalu hojí. Dále svědění kůže, a to především v oblasti třísel.
Pocit špatného prokrvování periferních částí těla (nohy, ruce) – pocit mravenčení
Časté stavy prudkého hladu, které ovšem vedou ke snižování hmotnosti.
Sexuální dysfunkce – cukrovka může poškozovat cévy a nervová zakončení v genitáliích, což vede ke ztrátě libida u obou pohlaví, u mužů navíc k erektilní dysfunkci a neplodnosti, u žen k vaginální suchosti.
Polycystistická ovaria (cysty na vaječnících) u žen – mohou způsobit inzulinovou rezistenci, která může vést ke vzniku cukrovky.
Rozmazané vidění – vysoká glykemie může způsobit vyboulení oční čočky a člověk má pak problémy s ostřením zraku.
Více pigmentu v kožních záhybech – receptory reagují na velké množství inzulinu tak, že se v kožních záhybech začne tvořit více pigmentu (nejčastěji se tak děje v oblasti krku).

Reklama

Související témata:

Související články

Cukrovku má každý desátý Čech

V České republice už má cukrovku každý desátý a její výskyt stále roste. Stát však v prevenci vůči tomuto onemocnění selhává.

Výběr článků

Načítám