Hlavní obsah

Někdy i z pouhé sklenky vína popíjené pravidelně vznikne problém

Novinky, das

Sklenka vína patří ke každodenním rituálům mnohých žen. Zlepšuje jim náladu, uvolňuje napětí a někdy dodává na optimismu. Navíc i výborně chutná a podle lékařů má i řadu zdravotních výhod. Ne vždy ale tomu tak ve skutečnosti je. Pokud se z celé záležitosti stane pravidelnost, může ublížit i malé množství alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Jakákoli látka ovlivňující mysl může změnit naše vnímání reality.

Článek

Jak poznáte, že se velmi záhy z vašeho popíjení vínka může stát problém? Podívejte se s námi na signály, před kterými byste se měly mít na pozoru.

1. Když alkohol diktuje, jak žít

Znáte ten pocit, kdy se nemůžete dočkat, až konečně přijdete z práce domů a dáte si svou oblíbenou sklenku vína? Pak vězte, že nejde o chuť jako takovou, ale o uspokojení závislosti. Něco v tom duchu, „jen co se napiju, bude lépe”. Jenže lépe je opravdu jen chvilku a další den se vše bude opakovat.

2. Když si dáte sklenku vína bez ohledu na léky, které užíváte

U mnohých léků je doslova varování před jejich užíváním ve spojením s alkoholem. Pokud ženy přestanou na tento fakt hledět, mohou si ublížit nejen po zdravotní stránce, ale také by je to mělo varovat, že je alkohol začíná pomalu, ale jistě ovládat.

3. Jakmile vás okolí začne upozorňovat, že pijete moc

Na problém jako takový obvykle neupozorní jen pravidelné popíjení vínka, ale především změny chování. Pravidelné popíjení alkoholu se dost často odráží i na zprvu nepatrných změnách osobnosti, které ale těm nejbližším obvykle neuniknou.

4. Utíkání od problémů

Jakákoli látka ovlivňující naši mysl, tedy i kofein či alkohol, může změnit naše vnímání reality. Těžko si pak dokážeme uvědomit, jak moc velký je náš problém, jak moc špatné věci se kolem nás dějí. I alkohol tedy dost často funguje jako berlička, která nám pomáhá rádoby zvládat problémy tím, že snižuje jejich závažnost.

Pokud jedinec sahá přesně z těchto důvodů po sklence, pak to může mít mnohem závažnější důsledky, než když pije alkohol ve společnosti pro větší zábavu.

5. Vymezení ze společnosti přátel

Jakmile se začíná stávat z alkoholu problém, nemocní lidé se začnou vyhýbat všem, kteří jim dají nějakým způsobem najevo, že pijí moc. Raději se buď zcela izolují od společnosti, anebo začnou vyhledávat jedince se stejnými problémy. Ani jedno však nevěstí nic dobrého.

Reklama

Související články

Drunkorexie je nebezpečným trendem v hubnutí

Ženy čím dál více propadají alkoholu. Na rozdíl od mužů ale neholdují pálenkám či pivu, spíše sahají po sklence vína. Jenomže z jedné sklenky se snadno stane...

Výběr článků

Načítám