Hlavní obsah

Pražské Protonové centrum léčí už i rakovinu prsu

Právo, Václav Pergl

Pražské Protonové centrum zahájilo v únoru u pacientek, které trpí rakovinou prsu, ozařování protony. Kromě ozařování se při léčbě rakoviny prsu také běžně uplatňuje chirurgie, hormonální léčba, chemoterapie a biologická léčba.

Foto: Proton Therapy Center

Budova pražského Protonového centra

Článek

„Základní výhodou protonové léčby je přesné zacílení protonového paprsku, pokrytí cílového objemu nebo ozařované oblasti, ochrana srdce, plic, míchy a druhého prsu, snížení rizika vzniku sekundárních nádorů a také to, že pouze proton lze použít i při opakovaném záření,“ sdělil Právu doktor Jiří Kubeš, primář Protonového centra.

Informoval, že při ozáření levého prsu je snížení dávky záření ve srovnání s klasickým ozařováním na srdce nižší až o 99 procent. „Dávka na srdce je tedy prakticky nulová, dávka na plíce je nižší o 81 procent a dávka na druhý prs o 96 procent,“ sdělil primář.

Podle jeho slov fotonová terapie, která se běžně při léčbě této diagnózy používá, by dokázala toto riziko snížit jen za cenu snížení dávky záření. „Současná konvenční fotonová terapie již narazila na svůj fyzikální limit a nedá se předpokládat, že další technologický vývoj zásadně pomůže v dalším snižování dávek na rizikové orgány,“ soudí primář Kubeš.

Dodal, že protonová terapie umožňuje lékařům umístit vysoké dávky záření do nádoru a zároveň snížit dávku na okolní důležité orgány. „Tím maximálně snižuje riziko vedlejších účinků konvenční radioterapie,“ tvrdí primář.

V ČR ročně nově onemocní rakovinou prsu zhruba sedm tisíc žen, z toho 10 procent pacientek je mladších 45 let a 20 procent je ve věku pod 50 let. Přibližně tisíc žen ročně na toto onemocnění zemře.

Reklama

Výběr článků

Načítám