Hlavní obsah

Oční úrazy nejen o Vánocích a Silvestru

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku se sice tváří jako svátky radosti a klidu, ale právě během nich hrozí nejvíce úrazů oka. A nejen kvůli tradičním ohňostrojům a petardám. Podívejte se s námi na to, jak tomu předcházet a jaká je v případě úrazu nezbytná první pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Poranění oka

Článek

Vánoční úklid

Utírání prachu, vysávání nebo mytí oken může být poměrně neškodné, ale pokud se vám při úklidu dostane do oka Savo nebo přípravek na čištění odpadu, hrozí vám poleptání oka. V nejlepším případě si jen podráždíte spojivky, v nejhorším přijdete trvale o zrak.

Prevence: Při manipulaci s chemikáliemi – byť se tváří jako běžný domácí prostředek - používejte raději ochranné brýle.

První pomoc: „Pokud dojde ke kontaktu oka s chemikálií, co nejrychleji jej začněte proplachovat vlažnou čistou tekoucí vodou, minimálně po dobu 20 minut. A rozhodně jej nemněte! Jestliže bylo zasaženo jen jedno oko, dejte pozor, aby se při oplachování nedostala chemikálie i do druhého, tedy nakloňte hlavu postiženým okem dolů a vodu pusťte od vnitřního koutku směrem k vnějšímu. V případě zásahu obou očí zakloňte hlavu a nechte téct vodu na kořen nosu. Oči by měly zůstat po celou dobu výplachu otevřené. Poté vyhledejte lékaře, i kdybyste měli pocit, že už je vše v pořádku. A poznamenejte si přesný název chemikálie,“ doporučuje MUDr. Ivana Macejová z centra laserové chirurgie oka Oftum.

Nebezpečné hračky

Rodiče by měli dobře ohlídat, co svým dětem nadělí, případně co dostanou od zbytku příbuzenstva. Pistoli, ze které se dá vystřelit jakýkoliv – byť na první pohled neškodně vyhlížející – náboj, laserovou pistoli, meč nebo nůž, byť se na dotek zdají celkem tupé, považujte za potenciální zlo.

Kulička vystřelená z blízkosti do oka může poškodit nitrooční tkáň, případně způsobit infekci, i chvilkový pohled do laseru může skončit dočasnou ztrátou zraku nebo trvalým poškozením sítnice a nůž vražený do oka může způsobit slepotu.

Prevence: Pečlivý výběr dárků

První pomoc: „Při propíchnutí oka ostrým předmětem daný předmět nevytahujte, oko nevyplachujte a rychle vyhledejte očního lékaře,“ radí oční lékařka.

Zátky od šampaňského

I když korek vypadá na první pohled poměrně křehce, v plné rychlosti může být zákeřný. Pokud strefí oko, dokáže způsobit odchlípnutí sítnice nebo posunout oční čočku, což při nesprávné léčbě může vést až ke ztrátě zraku.

Americká oftalmologická akademie uvádí, že se tak děje častěji u málo vychlazeného šampaňského nebo sektu – pokud nemají správnou teplotu, korek při otevírání vylétne s větší prudkostí. Proto lahev před otevřením napřed ochlaďte na minimálně sedm stupňů Celsia.

Prevence: S lahví před otevřením netřeste; korek směrujte od sebe a ostatních oslavenců; při otevírání přikryjte zátku ručníkem a položte na ni dlaň.

První pomoc: Stejná jako v případě airbagu – zakrýt oči (obě, i to zdravé) sterilním obvazem a vyhledat lékaře.

Velmi živá hra

Během hry může velmi snadno dojít ke zranění oka úderem tupého předmětu (míčem, pěstí apod.).

„V závislosti na úderu vzniká pohmoždění očního bulbu a celá řada možných komplikací, jako jsou oděrky a otok rohovky, poškození závěsného aparátu čočky, krvácení, poškození sítnice, očního nervu nebo v případě extrémně silného úderu i zlomenina očnice. Ta bývá často spojena i s poškozením dalších kostí, především nosu,” varují odborníci ze serveru lekari-online.cz.

Prevence: U dětí velmi těžce dodržitelná.

První pomoc: závisí na závažnosti a rozsahu poranění. U většího zakrýt obě oči sterilním obvazem a vyhledat lékaře.

Ohňostroj a spol.

Jen v Česku se během silvestrovské noci zraní každoročně několik stovek lidí při odpalování ohňostroje a petard. Nejčastěji to odnášejí ruce a prsty, ve statistikách se ale hned na dalším místě umístila hlava a oči. Kusy petard mohou způsobit poranění rohovky, spojivky, ale i celého bulbu.

Prevence: Ohňostroj pozorujte z minimální vzdálenosti 500 metrů, nevybuchlých zbytků se rozhodně nedotýkejte a manipulaci s pyrotechnikou raději přenechte profesionálům. A už vůbec ho nesvěřujte do dětských rukou!

První pomoc: Raději rovnou volejte záchranku.

Výbušný airbag

Cesta k příbuzným nebo přátelům může na zledovatělé cestě snadno skončit autonehodou. Před těmi nejhoršími následky vás sice chrání bezpečnostní pás a airbag, ale právě druhý zmiňovaný vám může zároveň poranit bulbus, způsobit oděrky rohovky nebo i poškození sítnice. Obzvlášť pokud před jeho vystřelením nestihnete mrknout nebo zavřít oči.

Prevence: Riziko můžete minimalizovat tím, že se správně připoutáte, budete sedět minimálně 25 centimetrů od volantu nebo palubní desky, během jízdy nebudete kouřit ani pít a nebudete mít nic na klíně.

První pomoc: „Pokud dojde k poranění bulbu, často jej doprovází i oděrka rohovky nebo krvácení spojivek. Zraněný by si rozhodně neměl mnout oči ani si je ničím vyplachovat. Nejlepším řešením je zakrýt obě oči sterilním obvazem a dopravit pacienta k lékaři, který určí rozsah poranění a vhodnou léčbu,“ konstatuje MUDr. Ivana Macejová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám