Hlavní obsah

Chladné počasí podporuje hubnutí

Ačkoliv je pro spoustu lidí zimní počasí spíše na obtíž, na tělo může mít chlad zásadní vliv. Zejména otužování pomáhá k lepší činnosti střevních bakterií, což jednak pozitivně podporuje imunitu, ale také chrání před obezitou.

Foto: Profimedia.cz

Otužování je dobré nejen pro imunitu, ale i pro správnou funkci střev a hubnutí.

Článek

V nejchladnějším období roku většina domácností pouští topení naplno a vytahuje nejteplejší oblečení. Od svých maminek celé generace víme, že nejdůležitější je být pořádně zabalený a v teple. A zřejmě také proto je dnes především západní populace tak obézní a nejčastěji se v ní objevují chřipkové epidemie.

Pohodlní lidé na Západě si totiž přetápějí domácnosti, kanceláře i dopravní prostředky. Když musí ven, zabalí se do tlustých vrstev oblečení, aby náhodou neprochladli. To má ale zhoubný vliv na zdraví, způsobuje to obezitu a oslabuje imunitu.

Oslabená imunita souvisí s intolerancí chladu

Naopak je velmi prospěšné, když musí tělo s chladem bojovat. Samozřejmě pro choulostivé jedince, kteří se oblečou méně, než je pro ně zvykem, to většinou znamená nachlazení a nemoc. Což je také usvědčí v tom, že by se měli teple oblékat a vyhýbat se chladu. Tím však začíná začarovaný kruh oslabování imunity, větší náchylnosti k onemocnění a také vyšší pravděpodobnost obezity.

Švýcarští vědci prokázali, že osoby, které se otužují a vystavují chladu, nepřetápějí si domácnost a neoblékají se tepleji – čímž dovolí svému tělu bojovat s chladem termoregulací – jsou nejen zdravější, ale také štíhlejší. A to proto, že mají lepší skladbu bakterií ve střevech.

Zdravá střeva a silná imunita jsou předpokladem štíhlosti

Vědci už mnoho let vědí, že existuje silný vztah mezi střevními bakteriemi, imunitou a tělesnou hmotností. Čím lepší skladba střevní mikroflóry, tím silnější imunita a nižší riziko obezity.

Čím je člověk obéznější, tím má horší střevní mikroflóru a také slabší imunitu. Podle vědců z Ženevy na vše působí zhoubně naše snaha dopřávat si i v chladné části roku komfort letních teplot a vyhýbat se chladu.

„Získali jsme silné důkazy o tom, že střevní bakterie hrají klíčovou roli v naší schopnosti adaptovat se na prostředí přímo tím, že ovlivňují naši energetickou bilanci,“ tvrdí doktor Mirko Trajkovski z Ženevské univerzity.

Kromě otužování dbejte i na zdravý životní styl

Pro správnou funkci střevní mikroflóry je potřeba dodržovat zdravý životní styl. Nejen vyváženou stravu, ale také dostatek pohybu a otužování. Nepřetápět si interiér, když venku mrze, spát v chladné ložnici bez tlustých vrstev oblečení a snažit se odolávat chladu při pobytu venku nejen tlustými vrstvami oblečení.

Samozřejmě pokud se choulostivý člověk najednou přestane oblékat, nejspíš nastydne a onemocní. Ke změně proto musí dojít postupným otužováním, čímž dojde i ke změně mikroflóry, k hubnutí a také posílení imunity.

Střevní bakterie ovlivňují také množství šedého, hnědého a bílého tuku v těle. První dva mají pozitivní vliv na metabolismus a brání obezitě. Bílý tuk je naopak škodlivý a nejvíce ho mají právě lidé choulostiví, kteří se chrání před chladem a kteří mají špatnou skladbu bakterií ve střevech.

„Byli jsme překvapeni tím, jak dramatický vliv mají střevní bakterie na strukturu a funkci střev!“ dodává doktor Trajkovski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám