Hlavní obsah

Největší mýty o pečivu

Novinky, ema

Pečivo je pro některé nedílnou součástí jídelníčku. Pečivo snídáme, přikusujeme v poledne k polévce, svačíme jej, v některých případech jím řešíme i rychlou večeři. O této oblíbené pochoutce se toho hodně traduje, málokdo ale ví, co je pravda a kde začíná mýtus.

Foto: Profimedia.cz

Pečivo je nedílnou součástí jídelníčku spousty lidí. A to jako příloha i hlavní jídlo.

Článek

Pokud konzumujete pouze tmavé pečivo a na bílé se koukáte s despektem, zřejmě jste si zažili jeden z nejrozšířenějších mýtů. Tmavé pečivo ale není zdravější než světlé.

Pouze celozrnné pečivo je výživově výhodnější a také bohatší zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Ovšem ne každé tmavé či tmavší pečivo je celozrnné. Některé druhy mohou odlišnou barvu získat obarvením nebo pražením obilovin, ze kterých jsou vyrobeny.

Pokud obviňujete z přibývajících kilogramů na váze právě pečivo, děláte chybu. Tloustnutí, pokud není na vině závažný zdravotní problém, je proces, při kterém přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Což je problém většiny lidí.

„Je bohužel pravda, že velká část lidí je živena zpracovanými potravinami plnými sacharidů z pšeničné mouky, jejíž glykemický index (a tím i zátěž pro tělo) je velmi vysoký,“ varuje výživový specialista Martin Škába.

Když je po pečivu těžko

Pokud se po konzumaci pečiva necítíte dobře, na vině může být nevhodná skladba jídelníčku. Raději se tak zaměřte na celozrnné varianty. Co je na trávení a následné přeměně živin z pečiva na energii v lidském těle tak zásadně jiné u bílého a celozrnného pečiva?

„Rychlost,” říká Blanka Procházková, nutriční terapeutka blogu dokrupava.cz. „Tu ovlivňuje především množství vlákniny a jiných látek. Vlákniny je v celozrnném pečivu až několikanásobně více než v pečivu z bílé mouky. Slupky obilných zrn obsahují především vlákninu hrubou, nerozpustnou, ale částečně i rozpustnou. Vláknina, přesto, že se jedná také o sacharid, je pro lidský trávicí trakt nerozložitelná. Musí ji proto posouvat v původní podobě až do tlustého střeva, kde ji dokážou částečně využít přátelské bakterie, pro které je vlastně živnou půdou.”

Vláknina nejen že reguluje rychlost trávení, ale také přispívá k udržení správné bakteriální rovnováhy ve střevech, což má pozitivní vliv na imunitu a celkové zdraví organismu obecně. Mezi další benefity příjmu vlákniny patří i její schopnost vázat vodu v trávenině, čímž ji udržuje měkkou a zabraňuje tak zácpě.

Bílá mouka
Bílá mouka nepatří mezi nutričně nejvýhodnější, protože ve srovnání s výrobky z mouky tmavé, celozrnné, obsahuje nízký podíl vlákniny. U lidí s dispozicí k celiakii nebo u pacientů touto nemocí trpících se při konzumaci bílé mouky zvyšuje riziko vzniku celiakie vzhledem k vysoké koncentraci lepku. Riziko vzniku alergie je u konzumace tohoto typu pečiva také mnohonásobně vyšší.

Záleží na druhu pečiva

Je třeba mít na paměti, že pečivo je výrazným zdrojem soli v naší stravě, „rychlých sacharidů“, a tedy rychle využitelné energie, často ale také cukru a tuku. „Je proto vhodné zabývat se nejen druhem pečiva, ale i časem jeho konzumace. Například večeře složená ze sladkého croissantu s kakaem je nevhodná, ale k občasné snídani je tato kombinace přijatelná (doplněná o ovoce či jogurt)," říká Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Mnoho lidí se také obává rozpékaného pečiva. Ale ani to není horší než čerstvé. U rozpékaného pečiva záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu. stejně jako u pečiva čerstvého. Zmrazení v určité fázi výroby nemusí znamenat nutriční problém (stejně jako třeba u mražené zeleniny). Rozpékané pečivo však nesmí být u prodejců vydáváno za čerstvé.

Iniciativa Fóra zdravé výživy také vyvrací trend poslední doby, a to ten, že je bezlepková dieta vhodná úplně pro všechny. Člověku, který se neléčí s celiakií, pečivo nijak neubližuje. Navíc je bezlepková dieta výrazně dražší (pokud kupujete bezlepkové alternativy pečiva) a nepřináší tělu zdravotní benefity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám