Hlavní obsah

I dvě slazené limonády denně zvyšují riziko selhání srdce

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě sklenice či plechovky slazených nápojů denně zvyšují riziko selhání srdce, a to téměř o čtvrtinu. S odvoláním na švédskou studii v časopise Heart to napsal britský deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle něj je to poprvé, co vědci prokázali souvislost mezi pitím slazených nápojů a srdečním kolapsem. „Naše zjištění naznačují, že konzumace slazených nápojů může přispět k selhání srdce,“ uvádí opatrně studie ze stockholmského Karolinska Institute.

Opírá se o letité sledování zdravotního stavu a stravovacích návyků 42 tisíc Švédů ve věku 45 až 72 let. Během té doby byly zjištěny 3604 nové případy selhání srdce a 509 sledovaných lidí na ně zemřelo.

Do definice slazených nápojů byly zahrnuty slazené sodovky a minerálky, nikoliv však džusy či slazené čaje a kávy. Počítaly se účinky sklenic, respektive plechovek slazených limonád o obsahu 200 mililitrů každá. Slazené nápoje obsahující množství cukru či umělých sladidel jsou již podle jiných poznatků spojovány s vysokým krevním tlakem, obezitou, cukrovkou a chorobami srdce.

Češi spotřebovávají přes 100 gramů cukru denně – ani ne tak přímo, jako spíše ve skryté podobě, například právě ve slazených nápojích. Doporučená denní dávka je čtyřikrát nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám