Hlavní obsah

Anatomie srdce se liší podle pohlaví, tvrdí vědci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdílnost mezi muži a ženami je více než patrná. A to nejen fyzicky, ale i názorově. Lékaři dodávají, že rozdílů je mezi pohlavími ještě daleko víc. Jedním z těch zajímavějších je například odlišná srdeční anatomie, která může mít vliv na průběh srdečních onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Srdce mužů a žen s přibývajícím věkem vykazují rozdílné parametry z anatomického hlediska. Ilustrační foto

Článek

Srdce je sval, bez jehož správné funkce bychom na tom nebyli zrovna nejlépe. Kdybyste se lidí kolem sebe ptali, jak asi vypadá a jak pracuje lidské srdce, mnozí by odvětili, že nejspíš u všech stejně.

Vědci ale nyní přišli s tím, že lidské srdce se odlišuje podle toho, zda je mužské nebo ženské. V rámci studie, při které monitorovali srdeční proporce u zhruba tří tisíců dospělých ve věku 45 až 84 let po dobu více než desetiletí, zjistili, že mužská a ženská srdce v průběhu času mají poměrně odlišnou anatomii. Své poznatky uveřejnili v časopise Radiology.

Odlišná srdeční komora 

Vědci se při studii zaměřili především na jednu srdeční komoru, levou. Na tu, která pumpuje okysličenou krev ze srdce do těla. Jak lidé stárnou, schopnost komory pumpovat krev klesá.

Jak vědci zjistili, v rámci stárnutí pak nastávají změny, a to u žen i mužů odlišné, právě kvůli jejich pohlaví. U mužů se srdeční sval kolem komory zvětšuje a sílí s postupem věku (+ 8 gramů), zatímco u žen sval udržuje svoji velikost nebo se zmenšuje (- 1,6 gramu), uvádí server FoxNews.

Rozdíly přetrvávaly nezávisle na tělesné hmotnosti, krevním tlaku, hladině cholesterolu, míře pohybu, nebo dokonce kouření. Tyto faktory na změnu srdeční anatomie neměly vliv, pouze rozdělení podle pohlaví.

Tyto podle vědců ´fascinující´ rozdíly jim prý může například pomoci určit, zda jsou u mužů a žen se srdečními problémy vhodné nebo dokonce potřebné tzv. genderové terapie.

Léčba by měla brát v potaz biologické rozdíly

„Naše výsledky by mohly naznačovat, že stejné srdeční choroby u žen a mužů mohou mít různý průběh. Pokud tomu tak opravdu je, je třeba zajistit jisté úpravy v léčbě, které by braly v potaz právě tyto biologické rozdíly,” uvedl João Lima, profesor medicíny a radiologické vědy na Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimoru.

Uvedená studie je první svého druhu, která v dlouhodobějším měřítku sledovala u pacientů levou srdeční komoru a její funkce pomocí MRI skenů. Dříve vědci podobné výzkumy prováděli pomocí ultrazvukového vyšetření, MRI skeny jsou ale podle odborníků podrobnější.

Studie je součástí probíhajícího dlouhodobého projektu Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (Multietnická studie rozvoje aterosklerózy - kornatění tepen). Vědci v jeho průběhu plánují sledovat dalších více než 7000 lidí z různých etnických skupin a sledovat faktory, které u nich ovlivňují srdeční onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Srdci mužů prospívá jen jedna manželka

Manželé se všeobecně dožívají vyššího věku a trpí méně nemocemi srdce než ti, kdo žijí sami anebo naopak s více ženami. Alespoň to tvrdí nejnovější vědecká...

Výběr článků

Načítám