Hlavní obsah

Lymfatické masáže - pomohou zdraví i kráse, ale mohou také uškodit

Právo, Petr Veselý

Většina žen vnímá lymfatické masáže jako kosmetickou proceduru. Takzvaná lymfodrenáž se ale často užívá i u řady vážných zdravotních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Proudění lymfy zajišťují stahy svalů, hluboké dýchání a cvičení. V případě potřeby i lymfodrenáže.

Článek

Lidem, kteří prodělali operaci nebo úraz, začnou někdy bolestivě otékat různé části těla. Obvykle netuší proč. Nevědí, že je potřeba zapátrat společně s lékaři po tom, jestli nemají narušený lymfatický systém.

Učitelce, které chirurgové odstranili zhoubný nádor prsu, začala nepřirozeně otékat ruka. Její lékař jí řekl, že se s tím musí naučit žít. Jde prý o daň za to, že zůstala naživu. Učitelka se ale dozvěděla od kamarádky, která také prodělala operaci prsu, že to tak rozhodně nesmí nechat. Jinak v paži dojde k nevratným změnám v tkáních a sloní ruka ji bude zbytečně trápit po zbytek života. Snadno ji pošle i do invalidního důchodu.

Kamarádka vzala učitelku s sebou do jedné z pacientských organizací určených ženám po rakovině prsu. Tam jí poradili, aby jí praktická lékařka napsala doporučení do lymfologického centra. Získala ho a v centru se od specialistky dozvěděla, že přišla za pět minut dvanáct. Jejím potížím se skutečně říká sloní ruka. Mohou se objevit hned po operaci, ale třeba také tři až pět let po ní. Čím to?

Úklid organismu

Spolu se zhoubným nádorem prsu chirurgové obvykle odstraní lymfatické uzliny v podpaží. Nebo je ozařují. To má svůj racionální důvod. Lymfatický systém vytváří jakousi paralelu s krevním oběhem a je s ním do určité míry i propojený. Proudí jím čirá nebo nažloutlá mízní tekutina, lymfa. Odvádí z tělesných tkání řadu odpadních látek a poškozených buněk. Ty zachycuje, neutralizuje a transportuje pryč. Zkrátka pomáhá v organismu uklízet.

Jeho součástí jsou také lymfatické uzliny. Mohou zachytit buňky zhoubného nádoru, který leží někde poblíž. U rakoviny prsu to bývají zmíněné uzliny v podpaží. Když je lékaři odstraní nebo ozáří, aby se nádor nešířil dál, naruší funkci lymfatického systému. Obvykle tím zhorší proudění lymfy. Ta se pak hromadí v tkáních a dojde k otokům. Problémy s nimi však mohou narůstat i pomalu.

Masáž pomůže proudění lymfy

Zbylé uzliny většinou nezvládají zátěž. „Když otok trvá dlouho, dojde v tkáních paže postupně k fibrotizaci, tedy k negativním změnám, které se už nedají vrátit,“ říká MUDr. Michaela Prosová, vedoucí lékařka lymfologického a dermatologického centra Lymfoderma v Praze 1.

„Ruka zůstane nepřirozeně zvětšená. Postižené ženě navíc hrozí v daleko vyšší míře infekce, růže a jiné bakteriální záněty, ale také plísňová onemocnění, potíže s hybností paže a další problémy.“

Proudění krve v cévách obstarává srdce. Lymfatický systém žádnou takovou pumpu nemá. Proudění lymfy zajišťují stahy svalů, hluboké dýchání a cvičení. V případě potřeby i masáže, odborně řečeno lymfodrenáže. Mohou být ruční nebo přístrojové.

„V každém případě je musí dělat speciálně proškolený personál,“ upozorňuje MUDr. Prosová. „A pokaždé jim musí předcházet uvolnění uzlin, které zlepší proudění lymfy. Jinak může dojít k poškození tkání.“

Lymfatická masáž má i další omezení - existuje několik zdravotních kontraindikací, na které si musíme dát pozor. Rozprouděná lymfa by totiž mohla zhoršit řadu onemocnění. A to i v případě, pokud si masáž chceme dopřát jenom z kosmetických důvodů.

Na zahrádku jenom v gumových rukavicích

Učitelka, kterou lékařka ve specializovaném centru důkladně vyšetřila, začala chodit na ruční a přístrojovou lymfodrenáž. Nosila také tlakový obvaz a dělala speciální cviky, které pomáhají proudění lymfy. Lékařka jí vysvětlila, proč je to důležité. Pokud míza stagnuje a neproudí, jak má, nehrozí jen otoky, ale i další komplikace.

Třeba zmíněné infekce typu růže. Kvůli nim pak může mít problémy se psaním na počítači, v ruce také nemusí zvládnout nošení těžších břemen. Se sloní rukou nesmí mýt nádobí teplou vodou, být dlouho na sluníčku, pracovat na zahrádce bez gumových rukavic a tak dál.

Díky lymfodrenážím, tlakovým obvazům, cvičení a užívání enzymů, které mírní otoky i záněty, se učitelka zbavila svých potíží během půl roku.

Měla problém i sedět

Podobné potíže, ale v oblasti pánve, mohou trápit také ženy, kterým lékaři odstranili kvůli zhoubnému nádoru dělohu a společně s ní i lymfatické uzliny v tříslech. Nemohou se pak často normálně posadit a bolestivé je pro ně třeba i chození na malou a velkou potřebu. Také v tomto případě bývá důležité, aby specialistka vyšetřila ženu co nejdříve po operaci a fyzioterapeutka s ní zahájila rehabilitační cvičení.

Vyšetření určí příčinu otoků. Tou nemusí být pouze lymfa a její nedostatečná cirkulace. Někdy ji vyvolá špatná činnost ledvin, jater nebo další důvody. Vyšetření zmapuje i druh a rozsah poškození. To je důležité kvůli léčbě.

Do boje s celulitidou

Lymfatické masáže se často používají také při léčbě celulitidy. Ta zdaleka není problémem jenom kosmetickým, ale i metabolickým a hormonálním.

„Vzniká tehdy, když organismus nedokáže vyloučit potřebné množství zplodin látkové výměny,“ říká doktorka. „Ty se pak začnou ukládat v podkoží, v prostoru mezi buňkami. Vznik pomerančové kůže je potom pouze otázkou času.“

Na efektivní boj s celulitidou nestačí jen lymfatické masáže, jsou nutné i další kroky:

  • Pít dva až tři litry čisté vody denně, aby se dostatečně odplavovaly zplodiny látkové výměny; 
  • věnovat se aktivnímu pohybu, ale také cvikům, které posilují svalovou pumpu na nohou a zlepšují cirkulaci lymfy spolu s návratem žilní krve; 
  • naučit se kompenzovat stresy i negativní emoce, dostatečně spát a odpočívat; 
  • racionálně se stravovat, tedy jíst hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků, ryb, bílých mas a málo živočišných tuků, cukru, bílé mouky a uzenin; 
  • omezit kávu i alkohol, zhoršují totiž prokrvení stejně jako cirkulaci lymfy, která z organismu odnáší škodlivé látky a bakterie.

Kdo přemůže pohodlnost, získá něco navíc

Celulitidu ovlivňují i dispozice, které žena zdědila, typ její postavy a životospráva. Roli hraje rovněž těhotenství, klimakterium nebo užívání antikoncepce. Díky ženským hormonům se svaly mohou stát měkčí, což sníží výkon svalové pumpy a cirkulaci lymfy.

Myslet na uvedené věci a řídit se jimi je složitější než si koupit „zázračný“ a obvykle i drahý krém na celulitidu. Ovšem efekty komplexního přístupu jsou nepochybně větší. Navíc nabízejí další zisky. Ať už se týkají postavy, kondice, nebo dobré nálady.

Kdy se lymfodrenáž dělat nesmí
1. Akutní nebo nedoléčené onkologické potíže, u kterých hrozí, že se buňky napadené rakovinou roznesou prostřednictvím lymfatického systému dál do těla.
2. Srdeční komplikace, které si pacient léčí, ale jeho stav ještě není ustálený.
3. Cirhóza jater, lymfodrenáž pro ně představuje zbytečnou zátěž navíc.
4. Akutní virové nebo bakteriální onemocnění.
5. Podobně jako akutní kožní záněty.
6. Otoky způsobené ledvinami a játry, u nich nemá tato intervence smysl. Někdy se jako kontraindikace uvádí i nemocná štítná žláza, ale chybně. U ní je potřeba jen větší opatrnost.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak účinně a efektivně vyzrát na celulitidu

Kult dokonalého těla ženy občas dohání k šílenství. Chceme být štíhlé, krásné a neodolatelné, přesně tak, jak na nás působí vyretušované krásky z předních...

Výběr článků

Načítám