Hlavní obsah

Rizika spojená s pitím perlivých vod a sodovek

Novinky, ema

Perlivá voda je, především v letních dnech, velmi osvěžující alternativou alkoholických a šumivých sladkých nápojů. Mnoho lidí ji také pije raději než obyčejnou neperlivou vodu nebo vodu z kohoutku. Jak je to s jejími účinky na lidské zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Perlivé nápoje jsou především v létě velmi oblíbené.

Článek

Odborníci, pokud se mluví o doporučeném množství tekutin, které by měl člověk denně vypít, mluví vždy o neperlivé čisté vodě, v některých případech připouštějí i některé neslazené čaje.

O perlivé vodě ale ani zmínka. Čím to je? Má na zdraví nějaký negativní účinek? Zubaři varují, že perlivá voda není dobrá pro chrup, protože může narušovat zubní sklovinu.

Co poškozuje zuby

K tomu, aby ve vodě byly bublinky, se používá oxid uhličitý. „Oxid uhličitý ve skutečnosti udělá z vody velmi slabou kyselinu uhličitou, tedy nápoj s neutrální chutí lehce okyselí,” vysvětlil již dříve RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze.

„Acidita některých nápojů může být dána obsahem přírodních látek,” řekla pro Daily Mail dentální hygienistka Elaine Tillingová, vedoucí klinického vzdělávání pro ústní hygienu a specialistka TePe. „PH většiny šumivých nápojů je tak nízké, že může změkčovat zubní sklovinu a tím ji ponechat zranitelnější a náchylnější k poškození. Zvláště v případě, že někdo takové nápoje popíjí každý den,” dodává.

Odbornice varuje, že riziko poškození chrupu se zvyšuje v případech, kdy si do takových nápojů člověk přidá plátek citronu nebo limety.

„Eroze tvrdé ochranné zubní skloviny z kyselých potravin a nápojů může eventuálně vést až k bolestem zubů a jejich zvýšené citlivosti. Pokud lidé chtějí toto riziko snížit, doporučuji perlivý nápoj pít pouze v době jídla. Popíjení pravidelně, v průběhu celého dne, nedává šanci slinám v ústech, aby neutralizovaly nahromaděné kyseliny,” upozorňuje Tillingová.

A také dodává, že ze stejného důvodu není vhodné mít perlivou vodu připravenou na nočním stolku, když člověka přepadne v noci žízeň. Dále doporučuje pít sodovku brčkem, aby se tak co nejvíce zamezilo kontaktu nápoje se zuby.

„Po vypití šumivého nápoje počkejte aspoň 40 minut s čištěním zubů, aby sliny remineralizovaly zubní sklovinu. Vypláchnutí úst vodou, nebo žvýkání žvýkačky bez cukru může tento proces ještě urychlit,” doporučuje odbornice.

Pozor na sůl

Některé sycené minerální vody mohou také obsahovat spoustu soli (sodík je na etiketách označený jako Na).

Příliš mnoho soli v potravě je spojeno se zvýšeným krevním tlakem, který může přispět k onemocnění srdce.

Problémy s trávicím traktem

„Sycení šumivých vod může vytvořit nadměrnou produkci plynu v trávicím traktu. To samozřejmě způsobuje nadýmání, říhání, plynatost,” říká doktor Simon Anderson, gastroenterolog z londýnské Bridge Hospital.

Varuje, že pití těchto nápojů může být nepříjemné až bolestivé pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku. Ten se projevuje nadýmáním, bolestí břicha, zácpou, průjmem a větry.

Pálení žáhy

Sycené nápoje mohou také vytvořit tlak v žaludku, což zvyšuje šanci, že se žaludeční šťávy budou vracet jícnem nahoru. To platí zejména u lidí, kteří často trpí pálením žáhy. Doktor Anderson proto doporučuje držet se nesycených nápojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám