Hlavní obsah

Nový lék na cholesterol vrátil malíře pokojů do života

Právo, Václav Pergl

Šedesátiletý malíř pokojů Jiří Zelenka z Loun se díky novému léku na cholesterol, který se podává injekčně, znovu vrátil do života. Nyní se cítí skvěle a je šťastný, že se už nemusí tolik strachovat o svůj život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pochází ze tří bratrů, z nichž prostřední ve 39 letech dostal infarkt a v padesáti zemřel. Nejstarší dostal infarkt v padesáti, pak mu lékaři voperovali dvojnásobný bypass a v šedesáti zemřel. Jeho maminka zemřela na infarkt a otec na mozkovou příhodu.

„Zkrátka mám v rodinné anamnéze vysoký cholesterol. Před pětadvaceti lety jsem se cítil pořád unavený. Lékařka mi řekla, že mám vysoký cholesterol a mám držet dietu. Já ale začal pátrat, kde by mě léčili nejmodernějšími metodami. Dostal jsem se na 1. lékařskou fakultu UK v Praze k profesoru Richardu Češkovi,“ uvedl Jiří Zelenka.

Foto: Václav Pergl, Právo

Jiří Zelenka si lék píchá již sám pomocí tzv. aplikátoru.

Před pětadvaceti lety měl cholesterol 9 mmol/litr krve (norma je do 5 mmol). Dlouhá léta byl na klinice léčen tzv. statiny a cholesterol se snížil zhruba na 6 mmol. Před rokem byl ale zařazen do klinické studie na nový preparát, který se podává injekčně, a po roce léčby má cholesterol 3 mmol na litr krve.

„V rámci klinické studie tento nový preparát, který se podává injekčně pod kůži, dostává v ČR zhruba tisíc pacientů. Nový lék by měl být v USA schválen v létě, na podzim v Evropské unii a očekáváme, že pro české pacienty by byl k mání od ledna příštího roku,“ řekl Právu profesor Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lék se podává injekčně jednou za čtrnáct dní a snižuje cholesterol o 50 až 60 procent.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám