Hlavní obsah

Domácí test pomůže odhalit, zda nemocný opravdu potřebuje antibiotika

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antibiotika jsou látky, které pomáhají vyléčit bakteriální infekce. Na ostatní druhy infekčních onemocnění, jako jsou záněty virové nebo plísňové, nepůsobí. Bohužel někteří lékaři je i dnes předepíšou, i když si nejsou jistí, zda jsou skutečně potřebná. Nyní mají nemocní novou naději v podobě domácího testu, který dokáže odhalit, zda se jedná o bakteriální infekci a léčba antibiotiky je skutečně na místě.

Foto: Profimedia.cz

K domácímu vyšetření CRP postačí kapka krve z bříška prstu.

Článek

Vyšetření CRP, a tedy hladiny tzv. C-reaktivního proteinu v krvi, již dávno není nutné provádět jen laboratorně. Lékaři mají možnost již několik let zakoupit si speciální přístroj do svých ordinací. Bohužel ne všichni jsou ochotni investovat do něj, a tak raději riskují zdraví nemocných tím, že jim antibiotika předepíšou, aniž mají onu pomyslnou jistotu, zda opravdu u daného onemocnění zafungují. Lidé tak mnohdy berou léky zbytečně, a navíc se u nich zvyšuje riziko, že až je skutečně budou potřebovat, tak jim již nepomohou.

O to více odborníci vítají, že jsou nyní k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu i domácí testy CRP, které dokážou rizika bakteriální infekce také odhalit.

„Zvýšená tělesná teplota není pro lékaře dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu tzv. C-reaktivního proteinu – CRP. Podle jeho obsahu v krvi jsme schopni poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým, původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se většinou stačí z nemoci vyležet a vyléčit běžně dostupnými prostředky,” vysvětluje Doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Stačí kapka krve

K domácímu testu postačí kapka krve odebraná z bříška prstu na ruce. Test koncentraci C-reaktivního proteinu v krvi zjišťuje ve třech množstevních úrovních. Pokud je koncentrace CRP v krvi vysoká (třetí stupeň), je velmi pravděpodobné, že v organismu probíhá těžší bakteriální zánět. V takovém případě je nutné nechat posoudit zdravotní stav lékařem. Při běžných onemocněních způsobených viry se obvykle hladina CRP nezvyšuje a léčba antibiotiky není nutná.

Proces vyhodnocení vzorku trvá přesně pět minut. Testování je tedy velmi rychlé a jednoduché. Doporučená cena testu je 285 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Když antibiotika přestávají účinkovat

Antimikrobiální rezistence, tj. odolnost mikroorganismů vůči podávaným léčivům, je celosvětový a stále narůstající problém. Jen v Evropské unii každoročně...

Výběr článků

Načítám