Hlavní obsah

Alternativy kravského mléka mohou být adekvátní náhradou

Novinky, Dana Sokolová

Stále více lidí z řad vegetariánů, veganů, makrobiotiků, ale i alergiků na laktózu či naprosto zdravých a nevyhraněných jedinců objevuje kouzlo rostlinných nápojů jako alternativy kravského mléka. Ačkoliv tyto nápoje vypadají jako klasické mléko, nejsou produktem živočišného původu, a proto nesmí být podle zákona za mléka označovány. Podívejte se tedy s námi na přednosti těchto nápojů a pak také na oblíbené recepty.

Foto: Profimedia.cz

Sója obsahuje 2,5krát více bílkovin (35 %) než stejné množství masa.

Článek

Rostlinné nápoje všeobecně mají méně nasycených tuků a více sacharidů než kravské mléko. Neobsahují laktózu, přičemž jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a lecitinu. Jelikož tyto nápoje většinou obsahují i méně vápníku (vyjma makového a mandlového nápoje), je do nich v přírodní formě dodáván.

Kromě sójového jsou rostlinné nápoje vhodné i pro děti do tří let. Sója je silný alergen, proto je doporučována až od tří let věku. Z hlediska alergií je nejméně problematický rýžový nápoj.

Sójový nápoj

Sója obsahuje 2,5krát více bílkovin (35 %) než stejné množství masa. Kromě toho v ní je 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Zároveň je bohatá na vitamíny skupiny B zejména B6 a B2, vitamín E a velmi prospěšnou kyselinu listovou.

V početném množství obsahuje i důležité minerály jako vápník, draslík, hořčík a stopové prvky železa, manganu, zinku. Také je velkou zásobárnou fytonutrientů – kam se řadí prospěšné antioxidanty, jako saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. Navíc jsou v sóje obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.

Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Zároveň velmi příznivě působí na naši nervovou soustavu a napomáhají při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze tak předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá při ekzémech a vyrážkách. Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při cukrovce. Odborníci na výživu pak doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.

Sójové nápoje jsou na českém trhu dostupné v několika příchutích i neochucené formě. Výrobky jsou velice kvalitní, jsou vyráběné z geneticky nemodifikovaných sójových bobů a jsou obohacené o vápník a vitamíny skupiny B (riboflavin, B12) a vitamín D.

„Nespornou výhodou sójových nápojů je, že neobsahují laktózu a lze je tedy velmi dobře zařadit do jídelníčků lidí, kteří mají intoleranci laktózy nebo mají alergii na bílkovinu kravského mléka. Rovněž neobsahují cholesterol, a jsou tedy vhodné pro osoby dodržující nízkocholesterolovou dietu nebo osoby trpící onemocněními srdce a cév,” vysvětluje výživová specialistka Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Rýžový nápoj

Rýže obsahuje asi 80 % sacharidů, 12 % bílkovin a 2,5 % tuků. Je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B a celé řady minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, hořčík, mangan, fosfor, síra, selen nebo měď. Kromě toho obsahuje rýže blokátory enzymu protézy, kterým se přisuzuje pozitivní vliv při prevenci nádorových onemocnění střev a konečníku.

Rýžový nápoj je vhodnou alternativou kravského mléka. Neobsahuje cholesterol a je méně tučný, nezatěžuje tedy tolik trávení. Neobsahuje laktózu ani mléčnou bílkovinu kasein.

„Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, je rovněž vhodný pro osoby dodržující bezlepkovou dietu. Rýžový nápoj bývá obohacen o riboflavin, vitamín B 12 a vitamín D2. Je vhodné ho zařadit do jídelníčku dětí i dospělých. Doporučuje se i osobám se srdečními a cévními onemocněními, vysokými hladinami cholesterolu nebo krevních tuků,” dodává Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Mandlový nápoj

Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny – tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. Mezi potravinami rostlinného původu je lze považovat za nejbohatší na komplexní plnohodnotné proteiny, jejichž přeměna v organismu je snadná a rychlá. Jsou proto doporučovány i malým dětem. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky, které se skládají ze 34 % mononenasycených mastných kyselin a 11 % polynenasycených mastných kyselin, především z kyseliny linolové (tzv. omega 6 mastná kyselina), která je důležitá zejména pro dobrou funkci nervové soustavy.

Mandle jsou také bohaté na vitamíny B1 a B6 a vitamín E, který má antioxidační účinek. Obsahují velké množství hořčíku. Pomáhají zlepšovat činnost srdce a svalů. Obsahují rovněž vápník, fosfor, draslík a železo. Obsah vápníku v mandlích je 266 mg na 100 g, což je dokonce více než v kravském mléku. Jsou také bohaté na stopové prvky, jako je zinek, měď, mangan. Mandlový nápoj neobsahuje cholesterol, díky nízké energetické hodnotě je vhodný i pro osoby dodržující redukční dietu. Rovněž neobsahuje lepek, takže je vhodný pro osoby s celiakií.

Mandlové mléko lze buď koupit v obchodě, nebo ho vyrobit doma. K jeho přípravě (1 litr) vám stačí cca 100 gramů mandlí, které necháte přes noc nabobtnat a poté oloupané důkladně rozmixujete s vodou. Pokud ho chcete mít sladší, přidá se ještě cukr, popřípadě nějaké náhradní sladidlo – výborný je například javorový sirup. Pro přímou konzumaci je dobré přidat i nějaké sladké ovoce, například borůvky nebo maliny.

Lískooříškový nápoj

Lískové ořechy obsahují 36 % tuků, 10–12 % bílkovin a 7–8 % sacharidů. Jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity (316 kcal). Jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitamínu B1, B6 a minerálů – vápníku, fosforu, hořčíku a manganu. Stejně jako jiné druhy ořechů neobsahují prakticky žádný betakaroten ani vitamín C, jsou však dobrým zdrojem vitamínu E.

„Lískooříškový nápoj má lahodnou chuť, ve 100 ml obsahuje 119 kJ, jen 1,6 g tuku (především mononenasycené mastné kyseliny). Neobsahuje laktózu a je zdrojem řady vitamínů, které snižují míru únavy,” upozorňuje Pavlína Zdeňková Kroužková.

Kokosový nápoj

Složení kokosového ořechu se mění dle jeho zralosti. Pod tvrdou skořápkou se nachází tvrdá bílá dužnina, která je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, dvou gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a tří gramů nenasyceného tuku. Je tedy vydatným zdrojem energie.

„Kokosový nápoj je vyráběn z nejkvalitnějších kokosů. Po oloupání kokosového ořechu a extrakci kokosové vody je kokosový ořech dále zbaven skořápky, omyt a rozdrcen. Z bílé kokosové dužiny je tak přirozeně získáván kokosový krém. Krém se dále mísí s vodou, čímž vzniká základ kokosového nápoje.

Nápoj je navíc dále obohacen o vápník a vitamíny. Pečlivým zkoumáním bylo zjištěno, že přidáním rýže do kokosového nápoje se docílí více osvěžující chuti. Kokosová složka a s ní související příjemná kokosová chuť však zůstává dominantní,“ vysvětluje Tereza Musialek Dvořáková ze společnosti Alpro.

Pro jeho velmi lahodnou chuť ho budou rádi popíjet děti i dospělí.

Ovesný nápoj

Ovesný nápoj obsahuje bílkoviny, glukokininy, flavonoidy, avenarin, apigeninové glykosidy, hypoxantin, cholin, chinon, lipidy, fermenty, kyselinu šťavelovou, vitamíny B1, B2, E a rutin. Z minerálních látek jsou v něm zvláště zinek, měď, železo, dále fosfor, síra, bór, vápník, mangan, draslík, křemík, hořčík, kobalt, molybden atd. Ve slámě je i pektin, karoteny a kyselina křemičitá.

Nápoj je vhodný pro osoby v rekonvalescenci, sportovce, osoby s únavovým syndromem, při onemocněních souvisejících s postižením nervového systému, trávicího traktu, zejména slinivky břišní, ale i při civilizačních onemocněních, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění štítné žlázy apod. Nápoj bývá obohacený o vápník a vitamíny.

Špaldový nápoj

Špalda je nešlechtěný druh pšenice, obsahuje více bílkovin a minerálních látek, je bez cholesterolu, velmi dobře stravitelná a vykazuje mnohem nižší toxicitu u lidí alergických na lepek. Rostlinné steroly se podobají lidskému cholesterolu, jsou tělem vstřebávány do krve namísto něj, čímž snižují jeho hladinu v krvi.

Špaldový nápoj je svou chutí alternativou klasické kávy bez kofeinu, s příznivými vlastnostmi špaldy a s obsahem rostlinných sterolů a stanolů.

Vyrobit se dá i dobře doma – 200 g špaldy namočit ve vodě na 18 h. Poté vodu slít a přidat čistou vodu (1,5 l) a vařit do změknutí (cca půl hodiny). Poté nechat vychladnout, rozmixovat tyčovým mixérem a slít přes plátno či husté sítko. Nápoj si časem sedá, proto je potřeba jej před použitím řádně protřepat.

Pohankový nápoj

Pohanka je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, protože obsahuje léčebnou látku rutin. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitamínem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.

Makový nápoj

Mák setý je pro naše tělo velmi přínosný. Je velice zásaditý, a pomáhá tedy u překyselení organismu. Je významným zdrojem vápníku. Obsah vápníku ve 100 g máku je 1438 mg! Je to až 12krát více než u kravského mléka. Mák ve 100 g obsahuje 41,56 g tuků, 28,13 g sacharidů, 17,99 g bílkovin, 19, 5 g vlákniny, minerálů a vitamínů.

Makové mléko je velice dobře stravitelné i pro osoby, které mají jinak problémy trávit samotný mák. Je výborný pro ženy v menopauze, v těhotenství, při kojení, u dospívajících dětí.

Jak ho vyrobit doma –  150 g  namletého máku zalijeme přiměřeným množstvím vody (1 l) a necháme alespoň dvě až tři hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promícháme sedlinu na dně. Směs pečlivě rozmixujte na bílý nápoj a přeceďte přes sítko nebo plátno. Z máku se postupně uvolňuje tuk, a proto bude voda po namáčení mírně šedá. Scezený mák dále nepoužívejte a vyhoďte ho, neobsahuje už žádné živiny.

Konopný nápoj

Patří k lahodnějším nápojům s krémovou konzistencí a s oříškovou příchutí. Jedna sklenice (250 ml) dodá 50 % doporučené denní dávky omega-3 nenasycených mastných kyselin. Jeho předností je i to, že neobsahuje žádný cholesterol, laktózu ani žádný z alergenů a naopak je obohacen o vysoce využitelnou formu vápníku (38 % doporučené denní dávky ve 250 ml), jejímž zdrojem je mořská řasa, dále o aditivum vitamínu D (38 % doporučené denní dávky ve 250 ml), rostlinného původu, tedy D2.

Konopné mléko je také bohaté na přirozený obsah vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C a E. Dále obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, zinku a železa.

Vánočka ze špaldové mouky
Suroviny na 1 vánočku: 250 g špaldové mouky, 50 g tmavého třtinového cukru, 100 g rostlinného tuku, 0,5 balíčku droždí, 2 menší žloutky, 125 ml mandlového nápoje, menší hrst rozinek (popřípadě brusinek), menší hrst mandlí nebo jiných ořechů, vanilkový lusk, špetka soli, citrónová kůra, trochu rumu
Postup: Nejdříve si připravíme kvásek z trochy vlažného rostlinného nápoje, lžíce cukru a rozdrobeného droždí. Mezitím (než nám vzejde kvásek) si namočíme do rumu rozinky nebo brusinky. V míse utřeme změklý tuk, cukr a žloutky. Do směsi přidáme pokrájené rozinky (brusinky), nasekané mandle, citrónovou kůru, sůl, vanilku, zbytek vlažného mléka a kvásek.Vše pečlivě promícháme a na závěr přidáme asi 200 g špaldové mouky (předem ji prosejeme). Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme špaldovou moukou a necháme aspoň hodinu kynout na teplém místě. Těsto poté na pomoučněném vále smícháme se zbytkem špaldové mouky. Vánočku pleteme z devíti proužků těsta. Spodní patro pleteme ze čtyř, druhé ze tří a vrchní ze dvou proužků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme 15 minut na 190 stupňů a poté ještě 20–30 minut na 170 stupňů.
Studená okurková polévka s citrónovým olejem
Suroviny: 2 okurky, 250 ml Alpro Cuisine, 400 ml mandlového nápoje, 1 svazek kopru, 1 citrón, 100 ml olivového oleje, sůl, listy mladých salátů na ozdobu
Postup: Oloupané okurky rozmixujeme s Alpro Cuisine a mandlovým nápojem Alpro. Dochutíme nasekaným koprem, citrónovou šťávou a solí. Olivový olej smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu a necháme odležet. Takto připraveným olejem polévku před podáváním dozdobíme.
Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku
Surovin: 400 g tofu, 600 g batát, 200 g brambor, 300 ml lískooříškového nápoje, 1 cuketa, 250 ml Alpro Cuisine, 1 svazek pažitky, 2 stroužky česneku, 1 šalotka, olej
Postup: Horké uvařené brambory a batáty smícháme se 100 ml Alpro Cuisine a lískooříškovým Alpro nápojem. Tyčovým mixérem vyšleháme jemnou kaši. Na lehce rozpáleném oleji opečeme do růžova šalotku a česnek. Zalijeme Alpro Cuisine, provaříme, dochutíme solí a přidáme nakrájenou pažitku. Cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky, které zlehka opečeme na olivovém oleji spolu s tofu nakrájeným na kostičky. Na závěr osolíme.
Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu s mandlovým nápojem
Suroviny: 4 filátka z mořského vlka, 300 g rýže arborio, 2 šalotky, 200 ml bílého vína, 300 ml mandlového Alpro nápoje, 100 ml Alpro Cuisine, 1 svazek kopru, rybí vývar (nebo voda), 4 vejce
Postup: Najemno nakrájenou šalotku zlehka zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Pomalu vaříme, postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud se rýže neuvaří na skus. Poté přidáme mandlový nápoj Alpro, Alpro Cuisine a nasekaný kopr. Vejce vaříme ve vroucí vodě sedm minut, oloupeme a osolíme. Filátko z mořského vlka osolíme a opečeme na rozpálené pánvi, ke konci pečení přidáme bylinky.

Lehká piškotová roláda plněná vanilkovým dezertem Alpro s jahodovou smetanovou omáčkou a čerstvou mátou

Suroviny: 4 vejce, 160 g polohrubé mouky, 160 g cukru, 400 g jahod, máta, 250 ml rýžového nápoje Alpro, 300 ml Alpro Cuisine, 1 vanilkový dezert Alpro

Postup: Bílky vložíme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme 100 g cukru a šleháme do úplného zhoustnutí – vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec opatrně vmícháme mouku. Těsto nalijeme směrem od krajů do středu  plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut. Po upečení necháme jen lehce vychladnout, potřeme vanilkovým Alpro dezertem a zamotáme roládu, podáváme s jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami. Jahody, rýžový nápoj Alpro, Alpro Cuisine a 60 g cukru vaříme, dokud se jahody nerozvaří. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladit.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám