Hlavní obsah

Nové trendy v antikoncepci

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete otěhotnět, vysledovat své plodné dny, nebo naopak hledáte účinnou nehormonální antikoncepci, která by nechtěnému těhotenství zabránila? Více než jedenačtyřicet procent všech těhotenství na světě je zaznamenáno jako neplánovaných a každý rok zabrání antikoncepce 188 miliónům nechtěným těhotenstvím a potratům. Je na každé ženě, jak se rozhodne chránit.

Foto: Profimedia.cz

Po vysazení antikoncepce nemusí mít žena strach, že bude mít problém s otěhotněním. Ilustrační foto.

Článek

Právě neplánovaná těhotenství představují pro spoustu žen problém. Jsou spojena s emocionálním stresem a vysokými náklady. Zejména pro nezletilé matky znamená těhotenství zdravotní, ale také sociální problém.

Mýty o antikoncepci

Podle výsledků průzkumů agentury Ipsos užívá různé formy hormonální antikoncepce 62 % českých žen ve věku 18 až 35 let. Nejčastěji jsou to hormonální pilulky (54 %). Spousta žen má ale o antikoncepci a menstruačním cyklu mylné informace.

Mezi nejčastější mýtus patří, že menstruace pročišťuje tělo a z něj pak odchází toxické látky. Gynekoložka Dagmar Makalová tento mýtus vyvrací: „Menstruace je daná hormonálními změnami, kterými tělo v době cyklu prochází,” vysvětluje.

Výhod hormonální antikoncepce je hned několik. „Hormonální antikoncepce velmi často pomáhá mírnit projevy a důsledky tzv. syndromu polycystických ovárií, který je jednou z nejčastějších příčin neplodnosti,” upozorňuje gynekoložka.

Dále pak dodává, že po vysazení antikoncepce nemusí mít žena strach, že bude mít problém s otěhotněním. Ve většině případů se přirozený cyklus obnovuje do tří měsíců. Schopnost otěhotnět je totiž ovlivňována velkým množstvím faktorů, přičemž některé z nich nejsou lékařům ani doposud známé.

Dalším častým mýtem je domněnka, že hormonální antikoncepcí do sebe člověk vpravuje velké množství hormonů. Pravda je taková, že antikoncepce utlumí činnost vaječníků, které díky tomu přestanou vyrábět své přirozené hormony, přičemž ty jsou v těle dále produkovány, avšak ze syntetických zdrojů, přičemž jsou těm přirozeným velmi příbuzné.

Nejde jen o hormony

Pokud ale žena odmítne využívat hormonální antikoncepci, a to buď z osobních, nebo zdravotních důvodů, může vyzkoušet a otestovat spoustu jiných alternativ. Tedy kondomy, pesary, spermicidní krémy či tablety, anebo přerušovanou soulož.

Novinkou v tomto odvětví je nehormonální nitroděložní tělísko. Jak funguje? Mechanismus účinku tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, přitahují množství bílých krvinek a ty napadají spermie, které postupují dělohou vzhůru. Tento efekt je ještě zvýšen měděným drátkem, kdy uvolňovaná měď má na spermie toxický vliv a brání jim v cestě pohlavním ústrojím.

Tento způsob antikoncepce je také poměrně finančně výhodný. Tělísko se zavádí nejdéle na pět let a cena se pohybuje okolo pěti tisíc korun. Je vhodné i pro mladé dívky a ženy, které ještě nerodily.

Ovulačním testům věří stále více žen

Nejnovějším trendem mezi ženami jsou ovulační testy, které dokážou téměř s jistotou změřit, zda žena zrovna má, nebo nemá plodné dny. To samozřejmě pomáhá hlavně párům, které plánují rodinu. Dávno už na trhu nejsou jen ovulační testy, kdy se žena testuje pomocí vzorku moči. V dnešní době už může ovulaci zjistit pomocí slin nebo měření teploty v ústech.

Přístroje, například Lady-Comp, Baby-Comp nebo Pearly jsou minipočítače, které údajně spolehlivě (výrobce zaručuje spolehlivost 99,3 %) dokážou změřit ranní teplotu v ústech a podle toho ukázat, zda máte zrovna plodné dny, případně předpovědí plodnost na následujících šest dní. Cena přístrojů se pohybuje od pěti do patnácti tisíc.

Na trhu jsou i ovulační testy, které určí podle vzorku slin, zda je žena zrovna v plodném období nebo naopak. Když má výsledek „kapradinový” vzorek, s největší pravděpodobností ovuluje. V opačném případě je vzor nepravidelný a objevují se v něm nespojené tečky, píše výrobce.

Ovulační testy nejsou zcela spolehlivé

Odborníci ale nedoporučují spoléhat pouze na ovulační testy. „Jako antikoncepční metoda jsou ovulační testy nespolehlivé,” říká gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor, a dodává, že by tuto metodu přirovnal k ruské ruletě.

„Jsou primárně určené pro diagnostiku ovulace a vhodnou dobu k oplodnění, ale ani v tomto případě nemusí být přesné. Ovulace se dá nejpřesněji určit ultrazvukem u gynekologa,” dodává gynekolog.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám