Hlavní obsah

Větší prsa u mužů? Estetický i závažný zdravotní problém

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S gynekomastií neboli zvětšením prsou (prsních žláz) má svou zkušenost téměř polovina mužů. Jedná se tedy o dost běžnou záležitost. Obvykle jde o problém vyvolaný hormonální nerovnováhou, ale může jít i o příznak daleko vážnější.

Foto: Profimedia.cz

Většina případů gynekomastie ustoupí bez nutnosti terapie.

Článek

Pokud se v těle netvoří dostatek testosteronu nebo je jeho účinek blokován, případně se naopak zvýší hladina ženského hormonu estrogenu, vzniká hormonální nerovnováha a mužská prsa se zvětšují více, než je zvykem.

Někdy se tak děje u novorozenců kvůli mateřským estrogenům, jindy v pubertě a pak po 50. roce věku. Tyto problémy jsou obvykle krátkodobé (několik dní, týdnů, max. měsíců), vždy dochází za nějakou dobu ke spontánnímu ústupu.

V posledních letech muže ale trápí zvětšená prsa spjatá i s nadváhou a obezitou. A jelikož tento problém nevymizí jinak než změnou životního stylu a hubnutím, přibývá plastických operací, při nichž si muži nechávají prsa zmenšovat.

"Stále častěji mužům říkáme, aby se podívali nejdříve na svůj životní styl, než začnou přemýšlet o skalpelu. Přesto někteří upřednostní operaci," upozorňuje britský plastický chirurg Rajiv Grover.

Příčina - léky nebo nemoc

Za výskyt gynekomastie mohou ale i některé léky, drogy či nemoc. Z léků se jedná často o antiandrogeny (léky na zvětšenou prostatu), anabolické steroidy, léky na léčbu AIDS, antidepresiva, antibiotika, léky na vředy, chemoterapeutika, ale i tablety na onemocnění srdce.

Jedná se tedy o široké spektrum přípravků, které je nutné při správné diagnóze vyloučit. Z návykových látek pak za problém může amfetamin, marihuana či heroin.

Zvětšená prsa mohou být ale i náznakem některého onemocnění. Z těch závažných se může jednat o nádorové onemocnění např. prostaty, prolaktinomu apod., ledvinové selhávání, jaterní cirhózu, ale i zvýšenou funkci štítné žlázy.

Někdy se může jednat o příznak hypogonadismu (nedostatečné funkce mužských pohlavních žláz), stárnutí – obzvláště ve spojení s obezitou, hladovění či podvýživy.

Léčba

"Většina případů gynekomastie ustoupí bez nutnosti terapie. U adolescentů bez zjevné příčiny vzniku se situace pravidelně sleduje. K léčbě se přistupuje jen v případech, kdy nedojde k samovolnému ústupu, nebo kdy je gynekomastie zdrojem bolesti, zvýšené citlivosti či pocitu trapnosti.

Má-li zvětšení prsů spojitost s nějakou známou základní příčinou (hypogonadismus, cirhóza atd.), je třeba tuto příčinu léčit. Jsou-li na vině léky, lékař jistě poradí, zda je možné přípravek vysadit, případně ho nahradit jiným," doporučují odborníci z Ulékaře.cz.

Chirurgické řešení se používá v případě, že se jedná o velmi výraznou gynekomastii, anebo pokud nezabírá konzervativní léčba, případně rozhodne-li se tak muž z estetických důvodů.

Používají se dva druhy operací: liposukce, při které dochází k odstranění tukové tkáně, nikoli však vlastní žlázy, či mastektomie, kdy je odňata mléčná žláza.

Více informací na www.ulekare.cz, www.prolaktin.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám