Hlavní obsah

Potraviny, které ovlivňují chuť k jídlu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo je nezbytnou součástí života. Potřebujeme ho, abychom přežili, u některých jedinců to ale spíš vypadá, že žijí jen a jen proto, aby jedli. Tomu pak často odpovídá i jejich váha. I když ale jíme zdravěji, nemusí to nutně znamenat, že jíme správně. Někdy je to i důvod toho, proč máme přes den stále hlad.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny produkty, které milujeme, jsou zdraví prospěšné. Možná na chvíli ukojí naši touhu mlsat, brzy po nich ale budeme mít opět hlad.

Článek

Dáte si ráno malou snídani, dopoledne nějakou sušenku na svačinu, celkově jíte vícekrát denně, jak je doporučováno, a stejně máte mnohdy pocit, že to hlady do dalšího jídla nevydržíte?

Není to možná ani tak tím, že byste jedli vyloženě nezdravě, jen vám asi chybějí potraviny, které vám dodají dostatečnou energii do doby, než bude čas na další jídlo. Ty jsou důležité o to víc tehdy, pokud se snažíte zhubnout. Právě u hubnutí je totiž hlad jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé své snahy tak brzo vzdávají.

Server Health přinesl přehled některých potravin, které uspokojí váš žaludek a nebudou plné nadbytečných kalorií. Jejich konzumací navíc dodáte mozku signál, že jste se dostatečně najedli, čímž se zmírní i pro mnohé často neovladatelná chuť k jídlu.

Jablka 

Máte-li opravdu velký hlad a nemůžete se dočkat, až bude čas oběda, zkuste si dát zhruba půl hodiny před jídlem kousek jablka. Vláknina a voda z něj vás zasytí, takže při obědě budete jíst méně, než byste kvůli hladovému žaludku chtěli, uvedla Debra Weinová, ředitelka společnosti Wellness Workdays, která zřizuje síť wellness programů.

Avokádo 

Podle studie publikované v časopise Nutrition Journal prý polovina avokáda spolu s obědem zasytí a člověk tak bude mít po zbytek odpoledne pocit menšího hladu.

Fazole, cizrna, čočka 

V rámci diety by v jídelníčku neměly chybět ani potraviny jako fazole, cizrna či čočka. Obsahují totiž vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a také železo, tedy všechny látky důležité pro správné fungování organismu. Navíc také více a na delší dobu zasytí.

Polévka

Chcete-li hubnout, nemusíte se automaticky vyhýbat polévkám. Různé vývary jsou naopak vhodnou součástí jídelníčku. Jejich konzumace zasytí, hlavní jídlo tak nemusí být tolik objemné a samozřejmě ani kalorické, uvedla Beth Saltzová ze serveru Nutritionskitchen.

Vejce 

Z hlediska hubnutí by v jídelníčku neměla chybět ani vejce. Budou-li například součástí vydatné snídaně, dokážou vás prý dostatečně zasytit a zmírní tak pocit hladu mezi snídaní a obědem.

Voda

Máte pocit hladu? Pijte dostatečné množství vody. Proč? Příznaky hladu jsou prý totiž podobné těm, když jste dehydratovaní – máte málo energie, nemůžete se soustředit, dostaví se často špatná nálada. Když vás tedy přepadne hlad a vy budete hledat něco sladkého na uspokojení, zkuste se nejdřív dostatečně napít vody, třeba vás touha na něco nezdravého přejde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám